Linkovi

Studirati u Americi - 2004-09-27


U Sjedinjenim državama studira više stranih stranih studenata nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta. Put da se stigne ovdje nije lak, ali je moguć uz pažljivo planiranje. Prianjali Ascarenhas, studentkinjik iz Indije to je uspjelo:

“Oduvijek sam željela doći ovdje.Studirati u Americi bio je moj veliki san.“

Ta mlada Indijka imala je 17 godina kada je stigla na koledž Bryan Mawr u Philadelphiji.

“Ovdje nisam znala apsolutno nikoga. Kada razmišljam o dolasku, bilo je to vrlo hrabro. Prije toga nikad nisam napuštala kuću, roditelje.... a onda sam stigla ovdje.“

Blizu 600 hiljada studenata iz cijelog svijeta studira na američkim koledžima i univerzitetima. Oni ovdje mogu birati između više od 3 hiljade i 600 institucija višeg i visokog obrazovanja. Izbor Prianjali Ascarenhas čini se logičan:

”Izabrala sam Bryn Mawr u Philadelphiai jer sam željela biti u velikom gradu. Taj koledž mi je od svih za koje sam se prijavila najviše pogodovao i dao izdašnu finasijsku pomoć i olakšice.“

Gdje studirati jedna je od najvažnijih odluka. Studenti se moraju odlučiti o akademskim specijalnostima, veličini, lokaciji i drugim bitnim elementima koledža ili univerziteta. Za studenta iz neke azijske zemlje studirati nešto vezano za Aziju može izgledati nelogično, ali samo na prvi pogled. Karen Wong, studentkinja iz Singapura to objašnjava na slijedeći način:

”Sjedinjene države imaju najbolji sistem postdiplomskih studija političkih nauka i međunarodnih odnosa na svijetu. To je prostor na kojem imate mogućnost upoznati i provesti mnoge trenutke sa ljudima koji pokreću svijet.“

Cheryl Darrup-Boychuck uređuje Journal of Academics, web-stranicu koja studentima pomaže da lakše prođu kroz proces izbora koledža ili univerziteta i finasiranja studija u Americi.

”Mislim da je prvi korak studenta zainteresiranog da studira u Sjedinjenim državama samoinformiranje i vlastiti izbor željene vrste studija. Ovdje postoji preko 500 različitih studija.“

Mnoge intitucije žele samo najbolje studente, ali ima dovoljno i onih koje će prihvatiti vrlo dobre i dobre.... ako su spremni učiti i vrijedno raditi.

Cijena studija je jedan od bitnih faktora. Zna biti vrlo visoka - i do 40 hiljada dolara po godini, plus troškovi življenja koji se kreću od 15 do takođe 40 hiljada dolara godišnje. Finasijska pomoć i stipendije su ograničene.

Za razliku od svioje zemljakinje Shantanu Sood, student prava na univerzitetu Georgetown u Washingtonu kaže:

”Ja plaćam kompletan studij jer univerzitet Georgetown ne daje nikakve olakšice. Školarina je za sve nas vrlo visoka. Sve u svemu mi studenti moramo dokazati da u banci na računu imamo najmanje 50 hiljada dolara.”

Porodica tog 31-jednogodišnjeg Indijca iz New Delhija iskoristila je usteđevinu i posudila ostatak. To je način na koji mnogi strani studenti finasiraju studij u Americi.

Inače, svi oni koji planiraju doći u Sjedinjene države, studirati i raditi da bi platili školovanje trebaju znati, da prije nego dobiju studentsku vizu, moraju dobiti pismo o prihvatanju na studij sa koledža ili univerziteta koji odaberu. Takođe moraju biti u stanju dokazati da imaju dovoljno novca da plate školarinu i troškove života kada jednom stignu ovdje.

XS
SM
MD
LG