Linkovi

Irak i predsjednički izbori u SAD - 2004-09-23


U ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji u Sjedinjenim Državama, Irak se sve više pojavljuje kao dominirajuće pitanje. Predsjednik Bush brani svoju odluku o invaziji Iraka ističući da je svijet sigurniji bez Saddama Husseina na vlasti. Njegov demokratski izazivač, senator John Kerry, kritizira predsjednika zbog načina na koji je Ameriku uveo u rat i nedostatka odgovarajućeg plana o tome šta nakon invazije.

Govoreći tokom kampanje senator John Kerry je optužio predsjednika Busha da nije bio pošten prema američkom narodu u vezi teškoća sa kojima se Sjedinjene Države susreću u Iraku.

”U Iraku je ova administracija stalno obećavala previše i ostvarivala premalo. Ova je politika zaražena nedostatkom planiranja, odsustvom iskrenosti, arogancijom i teotalnom nesposobnosti. I predsjednik za to nikoga ne smatra odgovornim, uključujući samog sebe.“

Prema riječima Allena Keiswettera, bivšeg zvaničnika u State Departmentu koji je služio tokom administracije Demokrata, kao i Republikanaca, John Kerry vjeruje da je najveća greška predsjednika Busha odlazak u rat bez podrške tradicionalnih američkih saveznika. Gospodin Keiswetter kaže, ukoliko senator Kerry bude izabran, on će imati izraženiji multilaterlani pristup.

Allen Keiswetter: Iza planova za rat i planova za mir, on je takodjer naglasio, treba biti značajna medjunarodna podrška, istinska koalicija. On, medjutim, brani pravo Sjedinjenih Država da idu same ukoliko je to neophodno za odbranu naših interesa.

Danielle Pletka, potpredsjednica za inostrane i odbrambene studije na Američkom Enterprise Institutu, istraživačkoj organizaciji u Washingtonu, vjeruje da je odluka predsjednika Busha da ide u rat bila dobra.

Danielle Pletka: Razlog zašto je to bilo neophodno je u tome što nakon 11 septembra Sjedinjenje Države jednostavno nisu mogle zadržati isti stav kojeg su imale prije 11 septembra, a to je da čekaju i vide ko će donijeti opasnost na naše obale. Saddam Hussein je bio prijetnja.

Gospodja Pletka kaže da ni jedan odgovoran predsjednik ne bi dozvolio Saddamu Husseinu da ostane na vlasti, mada priznaje da administracija predsjednika Busha nije utrošila mnogo vremena na planiranje post-ratnog Iraka. Predsjednik Bush ostaje pri svojoj odluci da ide u rat i kritizira senatora Kerrya.

”Nevjerovatno je da gospodin Kerry sada vjeruje da bi naša nacionalna sigurnost bila bolja sa Saddamom Husseinom na vlasti, umjesto u zatvoru. Sada on kaže, citiram: Mi smo zamjenili diktatora za haos koji je ameriku učinio manje sigurnom. On kaže, da preferira diktaturu nadi i sigurnosti demokracije.“

Predsjednik je optužio senatora Kerrya za mjenjanje stajališta, ili učestalo mjenjanje mišljenja. John Kerry je glasao za rat i tokom kampanje za predsjedničku nominaciju Demokrata to je stalno branio.

Druga tačka prepiranja izmedju predsjednika Busha i senatora Kerrya uključuje prisustvo američkih vojnika u Iraku. Polovinom septembra broj poginulih američkih vojnika je prešao hiljadu.

Gospodin Bush nije dao datum američkog povlačenja iz Iraka. Da to uradimo, on kaže, samo bi ohrabrili teroriste. Umjesto toga, predsjednik je obećao da će američke snage u Iraku ostati onoliko dugo koliko je to neophodno da pomognu privremenoj vladi da pojača sigurnost i pokrene zemlju prema nacionalnim izborima krajem sljedeće godine.

Ali senator Kerry kaže, ukoliko bude izabran za predsjednika, on će značajno smanjiti broj američkih vojnika u Iraku tokom prvih šest mjeseci u Bijeloj kući i raditi na vraćanju većine američkih vojnika tokom četiri godine. On predvidja da iračke snage sigurnosti i vojnici iz drugih zemalja zamjene američke vojnike.

Komentator Danielle Pletka vjeruje da je to naivno i pogrešno.

”Nema mnogo dodatnih trupa iz svijeta. Imamo naše evropske saveznike i naše NATO saveznike uključene u Afganistanu i veoma smo im zahvalni za to. Vlada Francuske ima svoje vojnike u Africi, bez, rekla bih, potpore Rezolucije Vijeća sigurnosti. Mislim da bi bilo jako teško, čak i kada bi svi izuzetno nastojali da budu u Iraku, da u biti imamo dovoljno vojnika koji bi mogli omogućiti značajnije povlačenje američkih snaga.“

Gospodin Kerry je naglasio četiri tačke koje će primjeniti: obnoviti savezništvo, trenirati iračke snage sigurnosti, unaprijediti mjere obnove Iraka, i osigurati da se izbori održe sljedećeg januara.

Bivši diplomata, Allen Keiswetter kaže da bi u ovoj fazi bilo teško za bilo kojeg američkog predsjednika dovesti više saveznika u Irak, ali kaže da bi senator Kerry mogao imati više uspjeha od onog kojeg je do sada ostvario predsjednik Bush.

Alan Keiswetter: Ja lično vjerujem da senator Kerry vjerovatno ima više izgleda jer nije porušio toliko mnogo mostova. On je novo lice. On je zvanično posvećen internacionalnoj poziciji, tako da mislim da bi imao mnogo bolje šanse.

Uprkos stalnom rastu američkih žrtava i pogoršanju sigurnosne situacije u Iraku, nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da većina američkih glasača još uvijek vjeruju da će George Bush obaviti bolji posao u Iraku nego John Kerry. Medjutim, do izbora je ostalo još nekoliko sedmica i mnogi analitičari kažu dogadjaji u Iraku mogu u mnogome odrediti rezultat novembarskih izbora.

XS
SM
MD
LG