Linkovi

Vraćaju li se automatske puške na američke ulice? - 2004-09-10


Za tri dana, u ponedjeljak ističe rok važenja federalnog zakona kojim je u Americi bila zabranjena javna prodaja 19 vrsta poluautomatskog oružja. Tom ponovnom ozakonjivanju prodaje ovih oružja protivi se većina američke javnosti, ali i u tome - kao i u svemu drugom, ove izborne godine ima mnogo politike...

Zabrana prodaje poluautomatskog oružja uvedena je prije 10 godina da bi se na ulicama izbjeglo poluautomatsko oružje koje je u stanju da u nizu ispali veliki broj metaka. Zakonom je tada zabranjena prodaja magacina za municiju u koji može da stane više od 10 metaka. Sada, industrija oružja i municije očekuje veliku i brzu prodaju. Proizvodjač oružja Barretta čak nudi kupone za po dva besplatna magacina sa po 15 metaka. Jedan drugi proizvodjač oružja koristi svoju internet stranicu da bi unazad odbrojavao minute do isteka važnosti sadašnjeg zakona.

Diler oružja, Chuck Payne, kaže da ne može biti sretniji.

”Ako imaš magacin za municiju velikog kapaciteta, manje vremena trošiš na punjenje oružja, znači da pucaš više - što je za nas dobro, jer tako mi prodajemo više municije.“

Ljubitelji oružja koji mrze trenutni zakon - veoma su euforični. - Divno je vidjeti da nestaje još jedan od glupih zakona protiv oružja. To se ne dešava često.

- Ima ljudi koji bi da te ubiju, prema tome...

- Znači oružje je nužno za samoodbranu?

- Da, mislim da jeste.

Porodice žrtava pucnjave i šefovi policija širom zemlje zatražili su javno od predsjednika da ignorira lobije za oružje i podrži dalju zabranu tog oružja.

Dvojica razbojnika sa takvim oružjem u šahu su dva sata tokom jedne pljačke banke u Los Angelesu držali 350 policajaca.

Šef policije William Bratton: To je oružje za ubijanje, a ne za kolekcionarstvo ili lov.

Policajac Michael Colins iz Alabame izgubio je trojicu kolega u pucnjavi takvim oružjima.

”To su vojna oružja. Ona su izmišljena za potrebe vojske. A nas će time ubijati po ulicama. Već imamo žrtve ubijene tim oružjem...“

Kad takva oružja ponovo postanu legalna i kriminalcima će biti lakše da dodju do njih.

Policajac Colins za trenutnu situaciju krivi politiku: Po mom mišljenju, Kongres nije htio da učini ništa po ovom pitanju - s obzirom da je sada izborna godina.

Republikanski lideri u Kongresu žele da ukinu taj zakon. Predsjednik Bush, premda kaže da je protiv takvog oružja, nije učinio ništa protiv lobija koji se zalaže za oružje. Jer, Demokrati se dobro sjećaju toga, nakon što je predsjednik Clinton potpisao ovaj zakon - da je upravo lobbi za oružje mnogo pomogao Republikancima da osvoje kontrolu u Kongresu.

Demokratski predsjednički kandidat John Kerry nije posljednjih dana spomenuo zabranu poluautomatskog oružja, iako je, prije nominacije, i on govorio da je protivnik javne prodaje takvih oružja.

XS
SM
MD
LG