Linkovi

Hag: Šestorica Hrvata priveremeno na slobodi - 2004-09-09


Apelaciono vijeće je odbacilo žalbu tužitelja na privremeno puštanje na slobodu Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su iz Haga već stigli u Zagreb.

Haško apelaciono vijeće, kojim je na čelu bio predsjedavajući Tribunala, sudija Theodor Meron, odbacilo je žalbu tužitelja na odluku o privremenom puštanju na slobodu šestorice Hrvata, koji su noseći svojvremeno visoke političke i vojne funkcije u tzv. Herceg Bosni, bili sudionici, prema optužnici, "udruženog zločinačkog poduhvata" kojem je cilj bio da se politički i vojno, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci sa područja pod hrvatskom kontrolom.

Tridesetog jula ove godine, Sudsko vijeće Haškog suda je donijelo odluku da se optuženi puste na privremenu slobodu. Par dana poslije, tužitelji su uložili žalbu na tu odluku, na šta je dežurni sudija, jer je bilo u pitanju vrijeme kolektivnog odmora u Tribunalu, donio odluku da se, privremeno, odloži puštanje optuženih na slobodu, dok o konačnoj sudbini žalbe tužilaca ne odluči kompetentno sudsko vijeće.

Haški sud je sada u prilici da okupi apelaciono vijeće koje je, dakle, donijelo odluku da ne usvoji žalbu tužitelja.

Iako se u odluci sudija, objavljenoj danas, kaže da će se optuženi pustiti na slobodu do početka sudjenja tek kada se " o tome postigne odgovarajući sporazum", čini se da su svi sporazumi o njihovov puštanju već postignuti, i oni su tokom poslijepodneva već bili u Zagrebu.

Za sada nema zvaničnih komentra iz ureda glavne tužiteljice, Carle del Ponte, na ovakav razvoj dogadjaja oko lica protiv kojih je podignuta do sada najopsežnija optužnica za zločine počinjene nad Bošnjacima tokom sukoba HVO i Armije BiH, koja se bavi odgovornošću najviših političkih i vojnih vodja Herceg-Bosne, ali i lidera iz susjedne Hrvatske, poput predsjednika Tudjmana.

XS
SM
MD
LG