Linkovi

Drugi dan republikanske konvencije ugošćuje Prvu Damu Amerike, i Arnolda Schwartzeneggera - 2004-09-01


U New Yorku je u toku drugi dan Republikanske nacionalne konvencije koja treba da nominira predsjednika Busha za drugi mandat u Bijeloj kući. Medju ključnim govornicima večeras su prva dama Laura Bush i guverner Californije, Arnold Schwarzenegger, koji će govoriti o isustvu austrijskog imigranta koji je postigao uspjeh kao američki gradjanin. Prvo veče konvencije u istupima govornika, senatora Johna McCaina i bivšeg gradonačelnika New Yorka, Rudolpha Giuliania dominiralo je iskazivanje priznanja dosadašnjem vodjstvu predsjednika Busha nakon terorističkih napada 11 septembra 2001. godine.

Prvo veče Republikanske konvencije bilo je ispunjeno podsjećanjima na tragični dan prije gotovo tri godine, kada je gotovo 3 hiljade Amerikanaca ubijeno u napadima na New York i Washington.

Republikanci svoju konvenciju drže nedaleko od mjesta gdje su teroristi obrušili dva putnička aviona u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra.

Istraživanja raspoloženja birača stalno pokazuju da je predsjednik Bush u prednosti u odnosu na svog rivala iz Demokratske stranke, Johna Kerrya kada je riječ o tome kako vodi rat protiv terorizma, i na tome je glavni fokus ove konvencije.

Jedan od ključnih govornika sinoć je bio senator John McCain, bivši pilot borbenog aviona i ratni zarobljenik u Vijetnamu.

On je prizvao u sjećanje živopisnu sliku predsjednika Busha na ruševinama Svjetskog trgovinskog centra nekoliko dana nakon napada kada je predsjednik obećao da će hrabro stati i boriti se za Ameriku.

Senator McCain, rival predsjedniku Bushu za nominaciju prije četiri godine, rekao je delegatima da su teroristički napadi bili određujući trenutak u istoriji ove zemlje:

JOHN McCAIN - senator Ni jedan Amerikanac neće nikada za života zaboraviti šta se desilo 11 septembra. Taj dan je bio trenutak kada se točak istorije okrenuo prema novoj eri. Prvo poglavlje je bilo u znaku velike tuge i neizvjesnosti. To nas je prodrmalo iz samouvjerenosti da je Hldani rat završen i da je odpočelo vrijeme globalnog mira. Ali odustvo samouvjerenosti ne bi smjelo proizvesti odsustvo povjerenja. Ono što su naši neprijatelji tražili da unište je izvan njihovog domašaja. To od nas ne može biti oduzeto. Toga se jedino mi možemo odreći.

Senator McCain je zatim odao priznanje načinu na koji je predsjednik Bush pristupio ratu u Iraku, rekavši da je misija bile neophodna, ostvarljiva i plemenita.

Senator McCAIN: Naš izbor nije bio izmedju benignog status quo i ratnog krvoprolića. To je bio izbor izmedju rata i veće prijetnje. Ne dozvolite nikome da vam kaže drukčije.

Ne našim kritičarima u inostranstvu, ne našim političkim oponentima i svakako ne lažnom filmskom autoru, rekao je senator McCain ukazujući na reditelja Michaela Moorea, koji je bio u odjelu za medije, s obzirom da pokriva Konvenciju za US Today, i kojeg su delegati na te riječi izvikali. Dok su delegati uzvikivali još 4 godine, on je uzvratio - Još dva mjeseca. Dokumentarni film Michaela Moore Farenheit 9/11, koji dovodi u pitanje Bushove motive rata u Iraku, postao je hit u Americi i svijetu.

Komentirajući riječi senatora McCaina, u intervjuu za Associated Press, gospodin Moore je rekao da se Amerikanci pitaju šta njihovi vojnici rade u Iraku. On je tvrdnju američke vlade da je Saddam Hussein bio umješan u terorističke napade 11 septembra nazvao jednom od mnogih prevara dodavši da američki narod nije moguće ponovo prevariti.

Vratimo se sinoćnjem govoru senatora McCaina. I mada je Amerika sigurnija nego 11 septembra 2001, još uvijek nije sasvim sigurna, rekao je McCain, dodajući da zemlja treba George W. Busha, koji je bio odlučan u teškim vremenima.

JOHN McCAIN - senator Ovaj se predsjednik neće smiriti dok Amerika ne bude još jača i sigurnija i ta pokvarena mržnja ne bude poražena. On je testiran i pokazao da je dorastao najvećem izazovu našeg vremena i ja ga pozdravljam. Ja pozdravljam njegovu odlučnost da ovaj svijet učini boljim, sigurnijim, slobodnijim mjestom. On nije bio neodlučan. On nije ustuknuo pred teškim izborom. On neće uzmaknuti. Nećemo ni mi.

Možda je najsnažniji trenutak bio kada su rodjaci ubijenih 11 septembra iznosili lična svjedočenja.

Muž Den Burnett, Tom, je bio u avionu koji se srušio u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici odlučili da se bore sa otmičarima.

DENA BURNETT , udovica Mi sada znamo da su putnici i posada spriječili da taj avion udari u namjeravani cilj. To što su oni uradili je personifikacija hrabrosti i testament američkom duhu.

Bivši gradonačelnik New Yorka, Rudolph Giuliani, koji je vodio taj grad tokom teških dana nakon napada 11 septembra, za govornicom je odao priznanje predsjedniku Bushu kao lideru u ratno vrijeme, posvećenom borbi protiv terorizma i zaštiti Amerike.

Gospodin Giuliani se zatim obrušio na Bushovog oponenta, Demokratskog predsjeničkog kandidata, Johna Kerrya. Bivši gradonačelnik New Yorka je ponovio jednu od centralnih optužbi iz Bushove kampanje - da je senator Kerry često mjenjao stajališta o važnim pitanjima.

RUDY GIULIANI - bivši gradonačelnik New Yorka Predsjednik Bush svijet terorizma vidi zlim kakav i jeste. John Kerry nema tako jasnu, preciznu i konzistentnu viziju. Ovo nije lična kritika Johna Kerrya. Ja ga poštujem zbog njegovog služenja naciji. Ali je važno vidjeti kontrast u pristupu ta dva čovjeka. Predsjednik Bush, lider koji je spreman stajati uz teške odluke čak i kada se raspoloženje javnosti mijenja, i John Kerry, za kojeg podaci iz ureda u koji je izabran ukazuju da je riječ o čovjeku koji često mijenja stajališta čak i o važnim pitanjima.

Večeras će se u Medison Square Gardenu u New Yorku, gdje se konvencija održava, u centralnom terminu, za govornicom pojaviti prva dama Laura Bush i guverner Califronije Arnold Schwarzenegger. Predsjednik Bush u medjuvremenu danas i sutra vodi kampanju u Tennesseeju, Iowi, Ohio-u, i Pannsylvaniji, prije dolaska u New York gdje će u četvrtak prihvatiti nominaciju Republikanaca za novi mandat u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG