Linkovi

Promovirana Studija sistema nacionalnog integriteta BiH - 2004-08-25


Danas je u Sarajevu promovirana Studija sistema nacionalnog integriteta BiH. Riječ je o analizi rada bh institucija uključenih u borbu protiv korupcije, a sadrži i preporuke kako otkloniti manjkavosti na tom planu. O studiji, za glas Amerike, govori Boris Divjak, predsjednik Transparency International-a, nevladine organizacije koja je izradila pomenutu studiju.

B. DIVJAK: Studija daje preporuke vlastima BiH na koji način ojačati institucionalne kapacitete, zatim zakonsku podlogu zasnovanosti institucija koje se bave borbom protiv korupcije i daje preporuke u smislu ljudskih resursa u tim institucijama.

Institucije sistema su nedovoljno sposobne, nedovoljno opremljene, pristrasne, bazirane na etničkim kvotama, na političkim dogovorima partija, dakle u funkciji različitih faktora, a najmanje gradjana.

VOA: Gdje i u kojim oblastima je korupcija naprisutnija?

B. DIVJAK: Gradjani uglavnom ukazuju na političke partije. Problem je što političke partije kontrolišu izvršne i zakonodavne vlasti, sa jedne strane, a sa druge su to agencije za privatizaciju i treće su to javna preduzeća, tako da proces privatizacije i odljev sredstava sa računa preduzeća završava na partijskim računima. To se pokriva sa ljudima koji obnašaju vlast na zakonodavnom i izvršnom nivou. Jednostavno čitav taj proces je prekriven velom tajne, a na štetu poreskih obveznika, odnosno gradjana BiH i gradjana zemalja koji su značajniji donatori ili kontributeri razvoju BiH.

XS
SM
MD
LG