Linkovi

Olimpijske igre i Hoollywood - 2004-08-24


U današnjem nastavku o istoriji olimpijskih igara osvrćemo se na godinu 1924, kada su učestvovali sportisti 44 zemlje, ali bez Njemačke, koja je kažnjena zbog prvog svjetskog rata. Na tim igrama u Parizu 1924, Sjedinjene Države su postale svojevrsna zvijezda igara sa 45 zlatnih medalja. A istinska zvijezda koja se uzdigla iz tih igara završila je u svijetu holivudskih filmova.

Jedna od najfascinantnijih priča iz tog vremena se tiče Harolda Abrahamsa i Erica Liddela. Liddel je osvojio zlatnu medalju u utrci na 400 metara, ali je odustao od utrke na 100 metara iz vjerskih razloga, jer bi morao trčati u nedjelju. Ta je priča ovjekovječena u filmu Vatrene kočije. Ženski dio publike je istovremeno ludio za zgodnim mladićem koji će ubrzo oduševljavati publiku više od četvrt vijeka. Njegovo ime je Johnny Weissmuller.

Johnny Weissmuller je bio veoma talentiran plivač, koji je osvajao zlatne medalje i nakon toga postao filmska zvijezda. I s obzirom da su filmovi u to doba bili moda u svijetu, osobito oni holivudski, čitavom svijetu je tako predstavljena američka kultura, kaže Harvey Abrams, olimpijski istoričar.

Sudbina plivačke zvijezde je bila da postane Tarzan na velikom ekranu i lik legandarnih proporcija. U Sovjetskom savezu, nakon smrti Lenjina, Staljin se uzdiže na vlast i dokazuje se kao okrutan i krvi žedan diktator. Kao što je slučaj i sa svim diktatorima, političku moć Staljina je podržavala gigantska propagandna mašina. Kao što će se i pokazati, sport će igrati sve veću ulogu u sovjetskoj propagandi u godinama koje su dolazile.

Dok su boljševici dolazili na vlast i vlada postajala komunistička, oni nisu učestvovali na olimpijskim igrama. Ali nakon Drugog svjetskog rata, Staljin je vjerovao, upravo kao i Hitler prije njega, da olimpijske igre mogu biti veoma dobro propagandno sredstvo, kaže gospodin Abrams.

Između 1923 i 1929 godine Sjedinjene Države su doživjele ekonomski procvat zahvaljujući širenju trgovine. 20-tih godina, svako je bio odlučan da potroši novac, da se dobro zabavi i opusti. Želja za dobrom zabavom nije mogla a da ne utječe i na svijet sporta.

XS
SM
MD
LG