Linkovi

Prerazmještaj američlkih snaga u svijetu - 2004-08-23


Sjedinjene države planiraju najsveobuhvatnije restruktuiranje svojih vojnih snaga nakon okončanja korejskog rata 1953. Prema planu kojeg je 16 augusta objelodanio predsjednik Bush, u narednih deset godina, 60-70 hiljada vojnika i gotovo 100 hiljada članova obitelji i civilnih uposlenika će se vratiti u Sjedinjene države.

Ali ovo kretanje vojnika nazad u Sjedinjene države je samo dio priče. Jačanje savezništva je drugi dio. Sjedinjene države će i dalje održavati veliki kontingent snaga u Evropi. Američke sposobnosti u Aziji će se poboljšati kako bi se odgovorilo kako na tradicionalne tako i na nove izazove kao što je globalni terorizam.

Manje američkih snaga u Evropi, Aziji i Perzijskom zaljevu će također pomoći da se poboljšaju odnosi između Sjeidnjenih država i zemalja koje su domaćini tim snagama i lokalnog stanovništva.

Prije više od tri godine, Sjedinjene države su započele razmatrati svoju vojnu prisutnost u inostranstvu. Zvaničnici adminsitracije se konsultiraju s članovima Kongresa kao i američkim saveznicima i prijateljima.

Predjsednik Bush je rekao da plan o preraspoređivanju snaga u obzir uzima izazove koje predstavljaju današnje prijetnje kao i one koje tek nastaju.

”U narednoj deceniji, rasporedićemo agilnije i fleksibilnije snage, što znači da će više naših snaga biti stacionirano i raspoređeno kod kuće. Premjestićemo neke od naših snaga i kapaciteta na nove lokacije, kako bi mogli brzo djelovati na neočekivane prijetnje. To će značiti i uštedu dok konsolidiramo i zatvaramo baze i objekte u insotranstvu koji više nisu potrebni, kako bi se suočili s prijetnjama sadašnjice i odbranili mir.“

Svijet se u mnogome promijenio, rekao je predsjednik Bush, i stav američke vojske se s njim mora promijeniti, kako bi bili efektniji u iskazivanju naše snage i širenju slobode i mira.

XS
SM
MD
LG