Linkovi

Iz istorije Olimpijskih igara: Prve igre nakon Prvog svjetskog rata - 2004-08-21


Te, 1920. godine - bitkama izmučeni svijet još je liječio rane od Prvog Svjetskog Rata. Prema ranijem obećanju, Olimpijske Igre, prve nakon svjetskog sukoba, održane su u Belgiji. Pored ostalog, one će u istoriji Olimpijada ostati zapamćene i po tome što je tada kao simbol pokreta svijetu predstavljeno pet raznobojnih medjusobno povezanih krugova.

Olimpijske Igre 1920. godine trebalo je, prema ranijem planu, da se održe u Brusselsu, ali su nakon rata premještene u Antverpen.

Uprkos svim pustošenjima i razaranjima Prvog Svjetskog Rata - Olimpijske Igre su za divno čudo preživjele i u Antverpenu se okupio do tada najveći broj sportista, i muškaraca i žena, kaže istoričar Olimpijada, Jeffrey Segrave.

Izbor ovog grada za domaćina Igara imao je veliko simboličko značenje. U tom trenutku Antverpen se, kao simbol svijeta, još uvijek oporavljao od ratne pustoši.

Zemlje poražene u ratu, Njemačka, Austrija, Turska i Madjarska nisu bile pozvane na Igre.

Učestvovalo je 9 zemalja, sa čak 65 žena medju 2626 takmičara.

Na ovim su Igrama prvi put predstavljeni Olimpijski krugovi, pet povezanih prstenova koji simboliziraju olimpijski pokret.

Svaki od krugova, po prvobitnoj ideji, predstavljao je jedan kontinent. Treba reći da su za Pierre-a de Coubertina -Sjeverna i Južna Amerika bile jedan kontinent. Svaki od prstenova različite je boje - plavi, crveni, zeleni, žuti i crni. Te boje predstavljaju zastave svih zemalja, jer barem jedna od ovih pet boja nalazi se na zastavi svake od zemalja, kaže Harvey Abrams, istoričar olimpijskih igara.

Olimpijske Igre u Antverpenu su trajale od aprila do septembra 1920. godine. Dominirale su Sjedinjene Države, a zatim su po rezultatima slijedile Švedska i Finska. Zvijezda Igara bio je Finac Paavo Nurmi koji je osvojio prva mjesta u sve tri trke na srednje staze.

XS
SM
MD
LG