Linkovi

Olimpijske Igre su prilika da se zemlje nadju zajedno slaveći najviše ljudske domete - 2004-08-20


Arash Miresmaeili, iranski džudo šampion u muhalakoj kategoriji, bio je favorit za osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim Igrama 2004. godine u Atini. Na ceremoniji otvaranja Igara gospodin Miresmaeili je nosio zastavu svoje zemlje. Zajedno sa ostalima je slušao dok je predsjednik Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta, Jacques Rogge, govorio kako nam ”sportisti iz 202 zemlje pokazuju da sport ujedinjuje - time što prevazilazi nacionalne, političke, vjerske i jezičke barijere.“ A zatim je došao trenutak kad je gospodin Miresmaeili morao da gleda kako se njegov olimpijski san razbija u paramparčad.

Iranska vladina novinska agencija je izdala saopštenje, navodno citirajući izjavu gospodina Miresmaeilija: ”Premda sam trenirao mjesecima i bio u odličnoj formi - odbio sam da se borim protiv izraelskog takmičara u znak suosjećanja sa patnjama naroda Palestine.“

Malo ljudi vjeruje da je Arash Miresmaeili sam donio odluku da se ne takmiči i izabrao ideološko umjesto sportskog nadmetanja. To što gospodin Miresmaeili nije izašao na meč, njegov izraelski protivnik, Ehud Vaks, je ovako komentirao: ”Osjećam se užasno ... i siguran sam da je bilo do njega samog, Miresmaeili bi izišao na meč. Političari su ti koji mu nisu to dozvolili. To nije fer prema njemu, on je bio favorit u ovoj disciplini. Samo su mu slomili srce....

Većina se slaže sa mišljenjem Ehuda Vaksa, a potvrdjeno je to i komentarima samih iranskih zvaničnika. Naša je politika da ne priznajemo izraelski cionistički režim ni u jednoj medjunarodnoj prilici, rekao je glasnogovornik iranske vlade Abdollah Ramazanzadeh. A kada su glasnogovornicu Iranskog Olimpijskog Komiteta u Teheranu pitali da li je povlačenje sa takmičenja bila odluka samog gospodina Miresmaeilija - ona je rekla: Ne!

Predsjednik Bush je rekao da želja da predstavljaju sopstvenu zemlju motivira olimpijske takmičare iz cijelog svijeta:

BUSH: Susrećući se u prijateljskom nadmetanju, Olimpijci razašilju poruku da su sloboda i nada moćnije od terora i beznadja.

Olimpijske Igre su prilika za zemlje da se nadju zajedno slaveći najviše ljudske domete. Zvaničnici iranske vlade prekršili su taj duh - donoseći u Atinu predrasude i politiku.

XS
SM
MD
LG