Linkovi

Pariz: Olimpijada 1900-te - 2004-08-19


Mnogi sportisti tada čak nisu bili ni svjesni da su učestvovali na olimpijskim igrama. U nekim utrkama čak nije bilo ni jasnog razdvajanja država, već su sportisti različitih nacionalnosti zajedno igrali u istim timovima.

Čitav ideal olimpizma je bio da nije bilo nikakve diskriminacije. Fokus je bio na kvalitetu, idealu sporta za sve, ideja koja je potekla od barona Pierre de Coubertina. I to je išlo izvan svih političkih granica, kaže Guy Masterman, profesor sportskog managementa.

Na igrama su ukupno sudjelovale 24 zemlje, 997 sportista, i po prvi put, 22 žene.

1900 na olimpijadi u Parizu žene su se takmičile u streličarstvu. Odjeća se sa izumom bicikla morala promijeniti za žene, jer one više nisu mogle voziti bicikl u dugim haljinama. Stoga je bicikl ono što je dovelo žene da se aktivnije uključe u sport i atletiku, kaže Harvey Abrams, olimpijski istoričar.

Na kraju stoljeća, ekonomija Sjedinjenih država je prednjačila nad većim dijelom svijeta. Tadašnji rast industrijalizacije i potrošačke kulture je pomogao da Sjedinjene države jednog dana postanu zemlja koja će kulturno i ekonomski definirati događaje 20-og vijeka. 17 decembra 1903, braća Wright su pokušala prvi let u istoriji koristeći se drvenom letjelicom Flyer s kojom su uspjeli ostati u zraku nešto više od 12 sekundi. I to je označilo početak tehnološke ere.

XS
SM
MD
LG