Linkovi

U WASHINGTONU POVEĆAN STEPEN PRIPRAVNOSTI - 2004-08-13


Vlada Sjedinjenih država je odnedavno za neke objekte u New Yorku i Washingtonu povećala stepen pripravnosti u vezi sa terorizmom. U nastojanju da se zaštiti glavni grad - mjere obezbjeđenja su pojačane oko zgrade Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fionda koje su navedene kao moguće mete kao i U.S. Capitol - dom američkog Kongresa. U određenim ulicama zabranjen je kamionski saobraćaj, u drugim su uspostavljeni kontrolni punktovi za automobile dok je jedna ulica potpuno zatvorena za saobraćaj.

Anthony Williams, gradonačelnik Washingtona je kritikovao uvođenje ovih pooštrenih mjera rekavši da se ne smije dozvoliti da se simboli američke slobode preobrate u tvrđavu straha. Novinarka Glasa Amerike govori o tome kako državna prijestolnica balansira potrebu za pojačanim mjerama bezbjednosti sa principima otvorenog društva.

Turističke atrakcije u Washingtonu kao i cijeli kompleks Capitola su još uvijek otvoreni za javnost. Međutim ovo su prizori koji se mogu vidjeti na nekim od susjednih ulica. Policija kontroliše automobile, autobuse i kamione kao rezultat povećanja stepena prijetnje od terorizma u Washingtonu koji je podignut na narandžasti nivo, drugi na uspostavljenoj skali. Glasnogovornica policije za U.S. Capitol Sellers Ford kaže da ljudi razumiju potrebu za pojačanim mjerama bezbjednosti i reaguju pozitivno.

Kako bi se omogućio pristup javnosti policija je, prema riječima glasnogovornice Ford, morala pojačati mjere sigurnosti kao odgovor na podizanje nivoa prijetnje na narandžasti nivo.

Predstavnica Washingtona u američkom Kongresu Eleanor Holmes Norton te ne vidi tako. Ona kaže da uvođenje pooštrenih mjera predstavlja pretjerivanje. Građani ove zemlje, kaže gospođa Holmes, ne traže samo sigurnost, već želime i sigurnost i otvoreno društvo, ne samo jedno ili drugo. Mnogi od zvaničnika službi sigurnosti, po mišljenju gospođe Holmes, zbog 11. septembra stavili su pred građane nove izazove - čini se da su fokusirani samo na bezbjednost, na način na koji oni to vide a ne na ono što, kako kaže gospođa Holmes, mi smatramo dvostrukom misijom- da nam obezbjede ličnu i opštu sigurnost.

Gospođa Holmes i gradski zvaničnici se plaše da, što su oštre mjere obezbjeđenja duže na snazi, to će donijeti sviše problema biznisima na tom području. Vozači taksija u Washingtonu već osjećaju njihove posljedice. Kontrolni punktovi i barikade postavljene po gradu otežavaju im posao.

Jedan od vozača taksija upitan da prokomenatriše uvedene mjere kaže da su one nepraktične za vozače taksija jer moraju toliko zaobilaziti, skretati sa pravog puta i to i po nekoliko blokova, isuviše daleko za tarifu koju obračunavaju i zato gube novac.

Ovaj vozač taksija smatra da je potrebno pojačati mjere sigurnosti ali misli da bi policija trebala to uraditi na drugačiji način jer, kako on kaže, barikade mogu biti opasne. Sa svoje strane turist, kako se čini, to ne smatraju velikim problemom. Earl McMahon koji kao turista boravi u Washingtonu smatra da su mjere neophodne pogotovo u današnje vrijeme. Potrebne su, kako kaže, zbog bezbjednosti svakoga od nas.

Sarah Hidebrand u posjeti je Washingtonu i vjeruje da postoji razlog za sve ovo premda to može predstavljati na neki način problem, teškoću za nekoga ali misli da je ovo za opšte dobro.

Neki od građana koji rade u blizini Capitola poput Karen Miller se sa tim slažu. Gospođa Miller je mišljenja da se ovdje radi o nastojanje da se građanima obezbijedi sigurnost a ne o namjeri da im se uskrate lične slobode.

Sherell King kaže da restrikcije vjerovatno narušavaju lične slobode ali smatra da se tu ništa ne može uraditi i da se moraju poduzeti sve mjere opreza kako bi se osiguralo da se svak osjeća bezbjednim.

Predstavnica Washington D.C.-a u Kongresu Eleanor Holmes Norton naglašava da bi se trebale primjeniti bolje metode za sprječavanje terorizma.

Postoji određeni stepen rizika, kaže gospođa Holmes koje sa sobom nosi slobodno društvo i dodaje da se ne može začepiti svaka rupa. Ono što se može uraditi je da se preventivne mjere sprovedu tako da teroristi znaju da je za njih bolje da ne dođu ovamo.

U međuvremenu šef policije sa US Capitola kaže da očekuje da će pojačanje mjere obezbjeđenja u Washingtonu ostati na snazi najmanje do novembarskih izbora. Federalni i gradski zvaničnici su zabrinuti da, jednom kada se završi sezona ljetnjih odmora, restrikcije koje su sada na snazi mogu izazvati velike zastoje saobraćaja u gradu, problem na koji će, kako su zvaničnici izjavili, ukazati.

XS
SM
MD
LG