Linkovi

Američke finansijske institucije - dobro zaštićene, ali i dalje ranjive - 2004-08-06


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene države 11. septembra 2001. godine, al-Qaida je, kako se vjeruje po brojnim prikupljenim obavještajnim informacijama, kao ciljeve budućih napada planirala ekonomske, zapravo najznačajnije finasijske institucije. Iz administracije predsjednika Busha nakon 11. septembra u brojnim prilikama isticano je ono što je poduzeto i što se poduzima da bi se spriječili nasrtaji na te institucije i preduprijedilo presijecanje najvažnijih američkih, pa i svjetskih, finansijskih tokova. Unatoč tome mnoge od tih mogućih meta ostaju i dalje ranjive.

Jedanaest kilometara od čuvenog Wall Streeta - srca tržišta novca - na jednom spratu nevelike zgrade smješteni su rezervni uredi njujorškog trgovinskog upravnog odbora. Pat Gambaro, izvršni direktor, kaže:

”U stanju smo sistem instaliran ovdje staviti u puni pogon za oko sat vremena nakon upozorenja.“

Taj sistem je prvi put korišten 11. septembra kada je sjedište Trgovinskog upravnog odbora u jednoj od zgrada Svjetskog trgovinskog centra uništeno. Tri godine kasnije gospodin Gambaro je i dalje zabrinut:

”Ne može se reći da neće biti ponovnog udara. Centar je bio meta napada 93, pa 2001. Nemojmo ništa isključivati.“

Američki ministar za unutarnju sigurnost Gospodin Tom Ridge vjeruje da su finansijske institucije učinile dosta toga da zaštite sistem:

”Mnogo toga smo učinili da teroristima otežamo da ostvare svoje ciljeve.“

Ipak, ranjivost i dalje ostaje. U vladinom izvještaju za prošlu godinu uočeni su ozbiljni propusti. U 15 finansijskih instutucija pojačane su mjere sigurnosti. Četiri još nemaju rezervnih objekata, dok 6 imaju rezervene objekte i sisteme ali isuviše blizu sjedištima.

Njuroška berza smatra se mogućom metom terorističkog napada. Njeno rezervno sjedište je tajna. Nalazi se u New Yorku i može biti potpuno aktivno u roku od 24 sata. Rezervno sjedište Nasdaqa, berze vrijednosnica kompanija visoke tehnologije, je u saveznim državama Connecticut i Maryland.

Zbog toga je američki ministar finasija John Snow optimista:

”Uvjeren sam da će naše glavne berze vrijednosnih papira moći nastaviti raditi i u slučaju napada poput onih od 11. septembra.“

Veći je problem kako održati rad glavnih finasijskih institucija ako u terorističkim napadima poginu visoko specijalizirani radnici. Mnogo je teže i skuplje imati rezervu te vrste. Za sada, federalna vlada je izdala određena upustva, ali ne i direktive kako taj problem riješiti.

XS
SM
MD
LG