Linkovi

Bill Clinton: Pošaljite Johna Kerrya u Bijelu Kucu - 2004-07-27


Demokratska stranka je sinoć otvorila svoju nacionalnu konvenciju u Bostonu na kojoj su govornici odbacili politiku predsjednika Busha i zatražili od Amerikanaca da izaberu Johna Kerrya za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država.

Vi koji se osjećate razočaranim i ljutim zbog rezultata izbora 2000-te, želim da se sjetite svih tih osjećanja, i želim da sa njima učinite isto što sam ja učinio, fokusirajte ih u cjelini u smjeru dovodjenja Johna Kerrya i Johna Edwardsa u Bijelu kuću 2004 kako bi imali novi pravac u Americi, novog predsjendika i potpredsjednika, novu politiku, novi dan, svijetlu budućnost, koju ova zemlja i naš narod zaslužuju, rekao je Al Gore, koji je 2000-te dobio glasove birača, ali je voljom elektora i Vrhovnog suda Sjedinjenih Država izgubio od sadašnjeg predsjednika Busha.

Posebnu pažnju privukao je i bivši predsjednik Jimmy Carter, koji je oštro kritikovao politiku administracije predsjednika Busha.

”U svijetu u cjelini, mi ne možemo voditi ako nas naši lideri pogrešno vode....Ne možete jednog dana biti ratni predsjednik i drugog dana, zavisno od raspoloženja javnosti, tvrditi da ste mirovni predsjednik“, rekao je Jimmy Carter dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od najuglednijih demokrata u Americi.

Kako se i očekivalo, najviše pažnje sinoć su na konvenciji privukli posljednji demokrata predsjednik i bivša prva dama, Hillary Clinton i Bill Clinton.

Mi trebamo novog zapovjednika oružanih snaga, koji se zove John Kerry....Vrlo sam optimistična u vezi ovih izbora jer znam prepoznati velikog lidera kada ga vidim. To zna i Amerika, rekla je bivša prva dama, sada senatorica iz New Yorka, Hillary Rodam Clinton i najavila: Pozivam vas da pozdravite 42. predsjednika Sjedinjenih Država, Billa Clintona.

Tokom rata u Vijetnamu mnogi mladi ljudi, uključujući predsjednika, potpredsjednika i mene samog mogli su otići u Vijetnam. Potpredsjednik i ja smo mogli otići u Vijetnam, ali nismo. John Kerry je napustio privligovani status kojeg je imao. On je, takodjer, mogao izbjeći odlazak u Vijetnam, ali umjesto toga on je rekao - pošaljite mene. Kada su slali borbene čamce uz tu rijeku u Vijetnamu, govoreći im da je njihov zadatak da na sebe privuku neprijateljsku vatru, da razviju američku zastavu i namame neprijatelja da izadje napolje i da se bori, John Kerry je rekao - pošaljite mene....Njegovi oponenti će vam reći da se plašite Johna Kerrya i Johna Edwardsa jer oni neće biti čvrsti protiv terorizma. Nemojte im vjerovati. Snaga i pamet nisu suprotstavljene vrijednosti.

Na kraju je Bill Clinton, kao i Hillary prije njega pozvao Amerikance....

”S obzirom da smo svi na istom brodu trebamo izabrati kapetana našeg broda, hrabrog, dobrog čovjeka, koji zna kako voditi brod kroz buru do mirnih voda i čistog neba naše još bolje Unije. To je naša misija. Stoga, ujedinimo se noćas i recimo glasno Americi, jasnim glasom, pošaljite Johna Kerrya. Bog vas blagoslovio.“

Poznati kritičar politike predsjednika Busha, filmski reditelj Michael Moore je sinoć, takodjer, bio na konvenciji gdje je organizirana specijalna projekcija njegovog filma Fahrenheit 9/11. On je za Associated Press izjavio da će posljednji nalazi Komisije koja je istraživala terorističke napade 11 septembra 2001 dovesti do nezadovoljstva birača i biti dodatno gorivo za demokratskog kandidata na novembarskim izborima.

U medjuvremenu je John Kerry govorio na Floridi, u Virginiji i danas je u Pennsylvaniji, na putu za Boston gdje stiže sutra. Ali dok vjerovatni predsjednički kandidat Demokrata nastavlja kampanju, njegova supruga Theresa Heinz Kerry, je privukla neželjenu pažnju u Bostonu.

U nedjelju je ona rekla reporteru jednog konzervativnog lista u Pennsylvaniji - dokaži to, nakon što je on nastavio tvrditi da je nešto rekla i tražiti objašnjenje šta je mislila kada je spominjala odredjene trendove u američkoj politici kao ne-američke.

John Kerry je stao u odbranu svoje supruge rekavši reporterima kako vjeruje da je ona svoje mišljenje iznijela na odgovarajući način.

John Kerry će u konvencijsku dvoranu ući sutra, dan prije zvaničnog prihvatanja nominacije Demokrata za predsjednika.

Boston je, inače, sav u znaku konvencije. Policija u kamuflažnim uniformama, i drugi pripadnici snaga sigurnosti pažljivo motre sa svih strana. Sigurnost je izuzetno pojačana oko Fleet centra u kojem se nalazi oko 5 hiljada delegata, visokih lidera iz reda Demokrata i njihovih gostiju i brojnih novinara.

U medjuvremenu, manja grupa demonstranata okupila se u gradu. Neki su protestirali protiv abortusa, drugi protiv rata.

Večeras će senator u državi Illinois, Barack Obama iznijeti ključne detalje političke platforme Demokrata, a medju govornicima su još supruga gospodina Kerrya, Teresa Heinz Kerry, bivši kandidati za predsjdničku nominaciju demokrata Howard Dean i Richard Gephardt. Zatim, lider demokrata u Senatu, Thomas Daschle iz Južne Dakote i poznati senator iz Massachusetsa Edward Kennedy, oštar kritičar predsjednika Busha, i veliki pristalica Johna Kerrya.

Zanimljivo je svakako da će večeras na Nacionalnoj konvenciji demokrata govoriti sin jednog od najviše cjenjenih republikanskih predsjednika Ronalda Regana. Ron Regan mladji će govoriti o istraživanjima u oblasti osnovnih ćelija embriona, za koje se on, kao i njegova mama Nancy, supruga umrlog predsjednika Regana, zalažu, dok je predsjednik Bush takva istraživanja u Sjedinjenim državama zabranio.

XS
SM
MD
LG