Linkovi

Martin Sletzinger: B. Tadić treba prihvatiti BiH onakvu kakva je sada - 2004-07-22


Nakon jučerašnjeg obraćanja srbijanskog predsjednika okupljnim u Nacionalnom pres klubu u Washingtonu, iskorisitili smo priliku i direktora Odjela za istočno-evropske studije Woodrow Wilson Centra Martina Sletzingera zamolili da komentira buduću suradnju BiH i Srbije i Crne Gore, sa Borisom Tadićem na čelu Srbije.

Mislim da je to pitanje vrlo važno. Kao što je on i sam kazao, on želi dobre i stabilne odnose sa svim svojim susjedima, uključujući i bivše kolege, prijatelje i rođake, kako ih god on želi nazvati, u državama bivše Jugoslavije. Zasigurno sa BiH, kao i sa Hrvatskom, znamo da još uvijek postoji nezavršeni posao, ne samo po pitanju ratnih zločina, već i po nekim drugim pitanjima. Predsjednik Tadić je dobro pozicioniran i da mislim da svoje predsjednikovanje vodi u pravcu izgradnje boljih odnosa sa BiH i ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

VOA: Koja bi bila vaša preporuka, koji front bi bio najznačajniji tokom suradnje dvije zemlje, politički, ekonomski ili pitanja ratnih zločina?

Mislim da na svim tim frontovima treba surađivati. Mislim da on treba prihvatiti BiH onakvu kakva je sada, Daytonsku BiH, da neće biti mijenjanja granica, bez obzira šta se desi sa Kosovom ili na Kosovu. Gradite ne samo ekonomske, već i političke odnose, tako da imate normalne odnose dvije zemlje, znajući činjenicu da imate na stotine hiljada, ako ne i milion Srba u BiH. Moje je mišljenje da je u vrijeme kada se sve ove države približavaju integraciji u Evropsku uniju, što će se desiti jednog dana, ne sada i ne sljedeće godine, ali do kraja decenije, za nadati se da će sva ova pitanja granica biti manje bitna nego što su sada.

XS
SM
MD
LG