Linkovi

Francuska će uspostaviti diplomatske veze sa Irakom - 2004-07-19


Privremena iračka vlada prihvaćena je od strane Vijeća Sigurnosti UN, a već su je zvanično priznale brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Australiju, Britaniju i Kuwait. Sada i Francuska saopštava da će uspostaviti diplomatske veze sa Irakom i participirati u političkoj i ekonomskoj obnovi te zemlje.

Diplomatske veze izmedju Francuske i Iraka prekinute su na samom početku rata u Perzijskom Zaljevu, 1991. godine. Od 1996., francuske interese u Iraku zastupala je ambasada Rumunije u Bagdadu.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher kaže da priznavanje iračke suverene vlade od strane Francuske predstavlja dobar znak.

”Mi to pozdravljamo. Ali, takodje smatramo da je vrijeme da sve vlade počnu da saradjuju sa novom iračkom vladom i da joj pruže podršku. Zbog toga, pozdravljamo znakove koji pokazuju da je Francuska zainteresirana za to.“

Irak nastoji da razvije jake veze sa evropskim zemljama. Hoshyar Zebari, irački novi ministar vanjskih poslova, sastao se u Brusselsu sa svojim kolegama iz 25 zemalja, članica Evropske Unije. Ta zajednica je obećala da će ove godine izdvojiti više od 370 miliona dolara za humanitarne svrhe i pomoć u obnovi. Ministar Zebari kaže da bi želio da EU u Iraku ima još značajniju ulogu.

”Mi smo, ustvari, zahtijevali da EU bude politički više zastupljena u Iraku, rekavši da bi čak i jedan zvanični ured EU bio od strane iračkog naroda dočekan sa velikom dobrodošlicom.“

Irački napori u obnovi i demokratizaciji meta su napada i stranih terorista i pobunjenika iz redova nekadašnjeg režima Saddama Husseina. Ali, novi irački lideri su sasvim jasno definirali svoju poziciju. Kako je to rekao premijer Iyad Allawi - pobunjenici pokušavaju da razore našu zemlju - a mi im to nećemo dozvoliti.

XS
SM
MD
LG