Linkovi

Različite reakcije iz RS na prenos ovlasti sa SFOR-a na EUFOR u BiH - 2004-07-13


Najava čelnika Nato saveza da će dio misije ove Alijanse ostati na Balkanu i nakon dolaska vojnih jedinica Evropske Unije izaziva različite reakcije u Republici Srpskoj, posebno imajući u vidu da će se vjerovatno i dio američkog kontingenta SFOR-a zadržati u bazi Orao kod Tuzle.

Zamjena snaga Nato-a jedinicima Evropske Unije koja bi trebala uslijediti u Bosni i Hercegovini do kraja godine, je logična posljedica razvoja događaja u ovoj zemlji a prije svega, povećanja stabinosti i bezbjednosti. Ističe ovo pomoćni ministra odbrane Republike Srpske za međunarodnu saradnju, general Dušan Kukobat, naglašavajući da će ova zamjena samo predstavljati kontinuitet pozitivnih aktivnosti i iskustava u međusobnoj saradnji.

KUKOBAT: »Mi ne očekujemo da će biti nekih razlika. Biće, normalno, male izmjene u funkcionisanju i u primjeni uputstva komandanta SFOR-a stranama. Sad će biti izdato novo uputstvo komandanta Evropskih snaga stranama koje će biti prilagođeno novonastaloj vojnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.«

Vojni analitičar Ostoja Barašin ističe da je dobro što Evropa preuzima veću odgovornost za stanje u Bosni i Hercegovini ali da Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru trajno napustiti ove prostore, posebno, zbog nastavka borbe protiv terorizma.

BARAŠIN: »Koncept antiterorističke borbe koje Sjedinjene Američke Države plasiraju podrazumijeva, dakle, prisustvo na svm kriznim, neuralgičnim tačkama koje mogubiti potencijalna meta terorističkih aktivnosti i svakako da je Bosna i Hercegovina jedna od tih tačaka koje su definisane američkom strategijom kao potencijalna opasnost.«

Barašin naglašava da američki interesi na Balkanu nisu umanjeni i da je to jedan od razloga najave ostanka američkog bataljona u bazi Orao kod Tuzle. Vojni analitičar, Gostimir Popović, smatra da bi upravo ta činjenica mogla dovesti do nestabilnosti na ovim prostorima.

POPOVIĆ: »Kad se dvoje snaga nađe na jednom mjestu čovjek nikada ne može biti siguran da će one zajedno da rade i idu ka jednom cilju,tako da je vrlo lako moguće da se desi da dođe do ometanja ili da jednostavno, nema pomoći od strane američkih snaga, evropskim snagama. To je već dovoljno da napravi određenu nestabilnost.« Inače, ovdašnji analitičari smatraju da će dalji odnos entitetskih vojnih snaga i međunarodnih jedinica koje budu prisutne u Bosni Hercegovini, pored političke situacije zemlji, zavisiti i od cjelokupne bezbjednosne situacije na Balkanu, posebno, od stanja na Kosovu.

XS
SM
MD
LG