Linkovi

U borba protiv AIDS-a koristiti iskustva uspješnih - 2004-07-10


Vijetnam je dodat listi zemalja koje će primiti posebnu pažnju u okviru plana predsjednika Busha za pomoć u borbi protiv AIDS-a. Očekuje se da će se u Vijetnamu broj inficiranih virusom HIV sa 130 hiljada koliko ih je bilo 2002. godine povećati na milion do 2010. godine. Trend ukazuje da se smrtonosna zaraza širi medju stanovništvom Vijetnama.

Predsjednik Bush kaže da Vijetnam suradjuje i želi pomoć u suzbijanju zaraze.

”Oni priznaju da imaju problem, i to je važan dio u borbi protiv te bolesti.“

Hitni plan predsjednika Busha već pomaže ljudima u preko 100 zemalja širom svijeta. Planom se predvidja posebna pomoć za 15 zemalja koje sačinjavaju oko 50 posto od ukupnog broja zaraženih HIV-om u svijetu, medju kojima je i Vijetnam. U tim teško pogodjenim zemljama, sredstva pomoći se koriste za kupovinu ljekova za oko 2 miliona oboljelih, za prevenciju novih infekcija i brigu za 10 miliona odraslih i djece siročadi pogodjenih bolešću. Da bi se ti ciljevi ostvarili Sjedinjene Države takodjer treniraju zdravstveno osoblje i grade zdravstveni sistem kojem očajnički nedostaju sredstva.

AIDS je usmrtio najmanje 20 miliona ljudi. Više od 4 miliona su zaraženi HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS. Bolest je širom svijeta ostavila 4 miliona djece bez roditelja.

Predsjednik Bush kaže da se važno koncentrirati na prevenciju.

”Možemo učiti iz iskustva drugih zemalja kada je riječ o dobrim programima da se spriječi širenje AIDS-a, kao na primjeru Ugande. Oni su odpočeli, kako su to nazvali, ABC pristup prevenciji te opake bolesti. To znači suzdržavanje, vjernost u braku i kada je to prikladno korištenje kondoma.“

Uganda je tokom desetogodišnjeg perioda stopu zaraženosti HIV-om smanjila na pet posto. Kao što je rekao predsjednik Bush AIDS se može pobjediti. Amerika je spremna da nastavi voditi svijet ka okončanju te pošasti.

XS
SM
MD
LG