Linkovi

FAHRENHEIT 9/11 - Novi film Michaela Moore-a - 2004-07-05


Novi film Michaela Moorea, kritički nastrojen protiv predsjednika Busha - predmet je kontroverzi u Sjedinjenim Državama. Film je dobitnik najvećeg priznanja, Zlatne Palme, na ovogodišnjem Kanskom Festivalu, a u američkim kinima se počeo prikazivati 25 juna i odmah je izbio na prvo mjesto po gledanosti i punjenju filmskih blagajni. Film je politička satira koja se bavi ozbiljnim političkim pitanjima, zadržavajući ipak smisao za humor i zabavu. Dok neki gledaoci jedva čekaju da vide to ostvarenje, drugi se mobiliziraju protiv njega.

Fahrenheit 9/11 prikazuje se tek u nekolicini bioskopa, a već je zaradio više od 23 miliona dolara. Scenarista, producent i reditelj filma je Michael Moore, liberalni aktivista po političkoj orijentaciji i otvoren kritičar Bushove administracije i njenog pristupa ratu protiv terorizma. U filmu Moore nudi svoju interpretaciju dešavanja nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. On kritizira predsjednika Busha da nije radio dovoljno, da je zaboravio na prijetnju od al-Qaide i da je veoma sporo reagirao na terorizam.

Pat Aufderheide, profesor i direktor Centra za Medije na univerzitetu American u Washingtonu, kaže da je film veoma pristrasan.

Da, pristrasan je, nema nikakve sumnje u to da jeste pristrasan, to i kaže u samom filmu. Medjutim, nije nikakav zločin biti pristrasan, nije zločin imati mišljenje, to je dio slobode izražavanja.

Neke konzervativne političke organizacije organizirale su cijele kampanje da bi izvršile javni pritisak na bioskope da ne prikazuju taj film. Uprkos tome, Fahrenheit je privukao mnogo gledalaca. Oni koji idu u bioskope - sami donose svoje odluke.

Smatram da autor ima apsolutno pravo da iznese svoje mišljenje i, svakako, to je jedno od mnogih mišljenja. Ja lično, apsolutno podržavam Moorea što je načinio ovakav film. Ali, mislim da sve u filmu treba uzeti - uz dozu razuma. Tu, svakako ima rupa.., kaže jedan od gledalaca.

Neke liberalne organizacije dočekuju ovaj film sa dobrodošlicom i otvorenom nadom da će on imati uticaja na predsjedničke izbore u novembru - premda film ne iskazuje nikakvu podršku demokratskom kandidatu, Johnu Kerry-u.

Film jedva da ljude ohrabruje da glasaju, da se registriraju za glasanje i da idruge ljude nagovore da izadju na glasanje, kaže profesor Aufderheide. Medjutim, i dalje postoje oni koji kažu da je film Michaela Moorea sredstvo stranački orijentirane politike. U intervjuu za Glas Amerike, David Bossie, koji je na čelu nezavisne konzervativne grupe Ujedinjeni Gradjani, kaže da film predstavlja politički pamflet:

Jasno je da film nije ništa drugo nego dvosatna reklama - i ništa drugo nego napad na predsjednika Busha.

Prethodni film Michaela Moorea - Kuglanje za Colombine - osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni film. Radilo se o društveno angažiranom komentaru o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama...

XS
SM
MD
LG