Linkovi

Novi veliki uspjeh NASA-e i evropskih svemirskih agencija - 2004-07-01


Iz američke svemirske agancije saopšteno je da je američko-evropska letjelica Cassini, kao prva uopšte, ušla u orbitu oko planete Saturn. Uređaji na letjelici će u naredne četiri godine analizirati i snimati tu planetu i njene prstenove.

Prosljedjivanje prvih snimaka prstenova počeće, kako kažu stručnjaci NASE, već tokom današnjeg dana. U orbiti oko Saturna kruži 31 mjesec, uključujući i Titan za koga znanstvenici vjeruju da bi mogao biti najsličniji zemlji. Cassini će orbitirati oko tog mjeseca i sedam drugih. Letjelici je bilo potrebno sedam godina leta da bi dosegla planirani cilj.

Jer, put do Saturna je prilično dug - oko 3 i po milijardi kilometara i koštao je, takodje, tri i po milijarde - dolara.

Svi koji su se zatekli u kontroli misije u NASA-inoj laboratoriji u Californije skočili su od oduševljenja kada su radio signali potvrdili da je Cassini iz slobodnog leta uhvaćena u gravitacionu silu Saturna i da sad orbitira oko te , druge po masi najveće planete u Sunčevom sistemu.

Ovo je veoma značajan trenutak za misiju Cassini. Mi smo sad na dobrom putu da postanemo prirodni satelit uhvaćen u orbitu Saturna, kaže Todd Barber, inženjer i zvanični medijski komentatoru kontroli misije.

Saturn već dugo intrigira naučnike jer ta planeta predstavlja nešto kao model ranog Sunčevog sistema kada je i samo Sunce bilo okruženo prestenom plinova i svemirske prašine. Zato se, sad kad je letjelica već sretno stigla u putanju oko Saturna, naučnici nadaju da će iz rezultata koje će prikupiti saznati nešto više o tome kako su planete uopšte nastajale.

Inače, letjelica Cassini je svoje ime dobila po astronomu iz 17 vijeka. Jeanu Dominique-e Cassini-u.

XS
SM
MD
LG