Linkovi

Ne mislite o demokraciji kao najgoroj vrsti zapadne kulture - 2004-06-29


Dan nakon što je na privremenu iračku vladu prenesen suverenitet predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush istakao je, pred odlazak iz Turske gdje je učestvovao na samitu zemalja članica NATO saveza, da je ”sloboda budućnost Srednjeg istoka” i tom prilikom posebno stavio do znanja da pri tome ne misli da treba i mora biti u potpunosti prihvaćen kulturni model Zapada.

Gospodin Bush je govorio na univerzitetu Galatasaray, smještenom na obali Bosfora, stoljećima simboličke veze između Evrope i Azije. Obraćajući se studentima američki predsjednik je na početku svog govora istaknuo:

”U nekim dijelovima svijeta, posebno na Srednjem istoku, postoji oprez prema demokraciji, vrlo često temeljen na nerazumijevanju. Mnogi ljudi muslimanskog kulturnog podneblja poistovjećuju demokraciju sa najgorom vrstom zapadne popularne kulture i ne žele biti dio toga. Ja ih uvjeravam da govorim o blagoslovu slobode. Nema ničeg nespojivog između demokratskih vrijednosti i visokih standarda doličnosti. Za dobro njihovih porodica i njihove kulture, građani u slobodnim društvima imaju svako pravo da se na miran način bore za moralno društvo.”

Govoreći od transferu suvereniteta sa kolicione uprave na privremenu iračku vladu gospodin Bush je istakao da su sada pred tom vladom ključni koraci i da je taj čin - samo 15 mjeseci nakon što je sa vlasti zbačen jedan od najgorih režima - historijski značajan i za Irak, i za Srednji istok i za povijest ljudske slobode.

Gotovo istovremeno dok je američki predsjednik govorio na univerzitetu Galatasaray, konferenciju za novinare držao je u Istanbulu francuski predsjednik Jacques Chirac. Unatoč saglasnosti postignutoj na samitu NATO saveza da NATO pomogne postizanju sigurnosti u Iraku, ono što je rekao francuski predsjednik pokazuje znakove svježih pukotina među NATO saveznicima.

“Mislim da će biti opasno kontraproduktivno ako NATO snage budu obučavale iračke snage sigurnosti unutar Iraka. To bi među samim Iračanima moglo biti protumačeno i prihvaćeno kao znak slabosti, kao nemoć. Irak bi mogao krenuti putem stabilnosti i obnove jedino u slučaju da Iračani budu uvjereni da je njihova vlada suverena vlada, tvorac sudbine Iraka i potpuno neovisna od bilo koga drugog,” rekao je francuski predsejdnik Jacques Chirac.“

XS
SM
MD
LG