Linkovi

ICG: Odlazak SFOR-a preran za BiH - 2004-06-29


Uz pozdrave i odobravanje sa obje strane, europske i NATO, objavljena je u istambulu odluka da krajem ove godine vojnike NATO zamijene Europljani- iako se tvrdi da će to biti od najveće koristi Bosnancima i Hercegovcima, analitičari medjunarodne krizne grupe pokazuju prstom na one koji će do ove smjene najviše utžiti- Europska unija i Amerika.

Prvi će u "mirnoj i sigurnoj " misiji pokazati da su sposobni za uspješno vojno angažovanje, a drugi da su u stanju s uspjehom zaključiti višegodišnje mirotvorne angažmane i vratiti se kući.

Medjutim, uvjerenje utjecajne analitičke skupine je da smjena misija dolazio u vrijeme kada se cijeli Balkan suočava sa novim sigurnosnim izazovima, poruka je tek objavljenog izvještaja Medjunarodne krizne grupe.

Podsjeća se da su se stvari na terenu značajno izmijenile od 1995. godine, kada su u zemlju ušle hiljade do zuba naoružanih NATO vojnika- sada su, umjesto mogućeg sukoba dvije protivničke strane, glavni izazovi zaustavljanje krijumčarenja oružjem, hapšenje ratnih zločinaca, grupe vjerskih ekstremista i kontrola granica. To bi se trebalo odraziti i na mandatu snaga EUROFOR-a, koje moraju imati jasnu komunikaciju sa ostalim europskim angažmanima u zemlji, prije svega sa policijskom misijom, te još jasnije razgraničenje dužnosti sa preostalim NATO i američkim snagama.

Podsjeća se da činjenica o neriješenom kodsovskom statusu i problemi u funkcioniranju državne unije Srbije i Crne Gore "podgrijavaju" snove ekstremnih nacionalista u regionu, poput razmišljanja o pripajanju RS svojoj "srpskoj matici". U Srbiji, podsjeća Medjunarodna krizna grupa, iako je izgubio na predsjedničkim izborima, ultra-desni Tomislav Nikolić je ipak imao podršku skoropolovine birača- to ukazuje da opasnost od potencijalne nestabilnosti u regionu odstaje stvarna i moguća.

XS
SM
MD
LG