Linkovi

Veći dio progresa ostvarenog u BiH rezultat stalnog medjunarodnog pritiska - 2004-06-23


Nakon pridruženja Vijeću Europe 2002. godine, BiH je danas dobila zvanično priznanje za ostvareni progres u protekle dvije godine. Izvještaj izvjestitelja Vijeća Evrope, usvojen danas u obliku rezolucije na Parlamentarnoj skupštini u Strazburu, posebno pozdravlja napore na uspostavi "funkcionalne pluralističke demokracije", angažovenje države na polju vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava u BiH. Konstatiraju se, medjutim, teškoće, čiji uzroci leže dijelom u Daytonu, u sporom prihvatanj reformi i odricanju od moći, u "političkoj nezrelosti" bh lidera i činjenici da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi.

Bosna i Hercegovina je ispunila gotovo sve ključne tražene stavke od trenutka kada je postala članica asocijacije koja okuplja 45 zemalja. Medjutim, konstatira se da je još uvijek "spor i bolan" proces prepušanja brojnih nadležnosti iz ruku entiteta centralnoj državnoj vladi, što usporava i stvaranje moderne, funkcionalne države. Opšta ocjena je da je pri kraju dio posla na usvajanju zakona i odluka - predstoji vjerovatno teži dio- sve to i primjeniti. Tu se sa žalošću konstatira da je veći dio ostvarenog progresa došao kao rezultat stalnog medjunarodnog pritiska, posebno Visokog predstavnika. Zbog toga se tvrdi da je za zemlju ključni zadatak da članstvo u Vijeću Europe iskoristi promovirajući vlastitu odgovornost i vlasništvo nad reformama. Prije nego se upravljanje državom u potpunosti prepusti domaćim "snagama", bh lideri moraju, naglašava rezolucija, pokazati viši novo političke zrelosti i spremnosti za dijalog i kompromis.

Kritika nedostatne suradnje sa Haškim sudom bila je brojnim učesnicima debate na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe jasan povod da ukažu na činjenicu da "produžena sloboda" Radovana Karadžića i Ratka Mladića ugrožava progres zemlje ka željenim euro-atlantskim integracijama.

Tako liberalni zastupnik iz Irske, Paschal Mooney, posebnu važnost pridaje zahtjevu vlastima u Republici Srpskoj da uhapse bjegunce i predaju ih Haškom sudu, upućujući dio krivnje za njihovo višegodišnje skrivanje i na adresu SFOR-a:

"Ako uopšte postoje dva omražena nasljednika Staljina i Hitlera, to su Mladić i Karadžićh, i zaišta ne uspjevam shvatiti kako je moguće da, uprkos svim sredstvima kakve je SFOR-u stavila na raspolaganje medjunarodna zajednica, mirovne trupe nisu u stanju pronaći tu dvojicu odmetnika i predati ih medjunarodnoj pravdi", rekao je zastupnik irskih liberala.

Senad Avdić upozorava da se mogućim izostanikom poziva u članstvo Partnerstva za mir, prvenstvano zbog nestradnje RS sa Hagom, ne smiju kažnjavati svi stanovnici BiH. Po njemu je članstvo u Partnerstvu "vitalno važno" za stabilnost zemlje ali i cijelog zapadnog Balkana.

Druga rezolucija , takodje danas usvojena, a fokusirana na jačanje demokratskih institucija u BiH, priznaje da neki od faktora usporavanja progresa leže u ograničenjima Daytona. Iako se kaže da Dayton nije "nepremostiva prepreka" progresu, tvrdi se da je neophodna ustavna reforma, za koju bi što prije trebalo utvrditi "rokove i parametre". Domaćim političarima se savjetuje da preuzmu više odgovornosti, a medjunarodnoj zajednici da utvrdi način bržeg "povlačenja" institucije i moći Visokog predstavnika iz piramide funkcioniranja bh države. I na ovom pitanju su se, tokom rasprave, zaoštrile razlike u mišljenjima bh zastupnika u Vijeću Europe- federalni su za promjene, dok zastupnici iz Republike Srpske, poput Ljiljane Miličević, oštro brane Dayton:

"Mi vjerujemo da sadašnje ustavno uredjenje BiH nije i ne može biti prepreka europskim integracijama. Vjerujem da bi zato, umjesto rasprave o promjeni ustava BiH, koje nanovo izazivaju medjunacionalne tenzije, bilo potrebno nastaviti raditi na rješenjima koja će odgovarati europskim standardima, a neće zadirati u postojeću ustavnu strukturu BiH".

Medju rijetkim amandmanima na današnje rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o BiH našlo se i insistiranje da se što prije okonča oštar vizni režim prema stanovnicima BiH, koji su, i sa pasošima u rukama, praktično blokirani kada je u pitanju putovanje u ostatak Europe.

XS
SM
MD
LG