Linkovi

Laura Bush, sadašnja i Tereza Heinz, možda buduća prva dama - 2004-06-16


Kratko prije udaje za Georga W. Busha 1977., Laura Welch je obećala da neće održati ni jedan govor tokom političke karijere svog muža; medjutim, to je obećanje već odavno prekršeno. Govoriti javno je jedna od obaveza kojoj prva dama Sjedinjenih država ne može izbjeći.

Laura Welch rođena je u Midlandu u Teksasu 1946. godine. Nakon studija radila je kao učitelj nekoliko godina, a 1974. godine okončala postdiplomski na odsjeku za bibliotekarstvo univerziteta Teksas u Austinu.

Tri godine kasnije srela je Georga W. Busha i poslije nekoliko mjeseci njih dvoje su se vjenčali. Njihove dvije kćerke-blizanke nedavno su diplomirale.

Gospođa Bush je osoba posvećena obrazovanju, literaturi i pravima djece. Kao prva dama snažno je angažirana na unapređenju obrazovanja. Njen program ”spreman čitati, spreman učiti” odraz je želje i volje američke djece da čitaju što više. Od Amerikanaca traži da se masovnije odlučuju na učiteljski poziv, te vrlo zdušno promovira programe za zdravlje djece.

Kada je pitanju svijet izvan Sjedinjenih država, gopođa Bush je zagovornik većih prava žena i djece u Afganistanu i sveobuhvatnog opismenjavanja u zemljama Srednjeg Istoka.

Teresa Heinz Kerry, supruga gotovo sigurnog kandidata Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju, biće u slučaju izborne pobjede Johna Kerryja prva dama Sjedinjenih država.

Gospođa Heinz Kerry, rođena u Mozambiku, obrazovana u Južnoj Africi i Švajcarskoj, sa tečnim znanjem 5 jezika. U Sjedinjene države je ušla prije 40-ak godina kao službenica Ujedinjeni nacija. Za Johna Heinza, nasljednika bogate i moćne firme Heinz Kechup, udala se 1966. godine. Brak u kojem su Heinzovi imali tri sina, trajao je do 1991. godine kada je John Heinz, u to vrijeme senator iz Pensilvanije, poginuo u avionskoj nesreći.

Četiri godine kasnije Teresa Heinz se udala za Johna Kerryja. Otvorena i samouvjerena - kako je najčešće u i najkraćem opisuju, gospođa Heinz Kerry za sebe voli reći da su joj problemi žena, djece, zaštite okoline i brige za zdravlje vrlo bliski.

Teresa Heinz Karry se takođe snažno zalaže za poštivanje ljudskih prava, a zahvaljujući kontroli koju ima nad fondacijom Heinz, izdašno podržava mnoge humanitarne aktivnosti, obrazovni i ekonomski razvoj i umjetnost.

XS
SM
MD
LG