Linkovi

Bivši američki ambasador u Saudijskoj Arabiji: Nasilje nije ništa novo - 2004-06-15


Dešavanja u Saudijskoj Arabiji na naslovnim su stranama novina i u udarnim terminima elektronskih medija. Šta se to, ako se uopće išta izmijenilo što je uzročilo porast nasilja, pogotovo prema strancima? Na to pitanje odgovara Walter Cutler, predsjednik Medjunarodnog centra Meridian, ovdje u Washingtonu i nekadašnji, i to u dva mandata, američki ambasador u Saudijskoj Arabiji.

WALTER CUTLER: Nasilje tamo uopšte nije nešto novo. Ako se vratite u 90-te godine, tamo su se dešavali teroristički napadi na američke vojne komplekse i to i u Riyadhu i u Istočnoj Provinciji. Sad, kad je naše vojno prisustvo tamo smanjeno - nasilje je usmjereno ka privatnom sektoru, prema ljudima koji za vladu rade pod ugovorom i, posredno, to su napadi i na saudijsku vladu.

VOA: Tačno. Ljudi koji bivaju napadnuti izgleda kao da su veoma pažljivo birani. To nije nasumično nasilje.

CUTLER: Da, to je upravo ono na šta naša ambasada u Riyadhu upozorava, tu se ne radi samo o opštem riziku. Radi se o ljudima koji su izabrani kao mete, njih se pomno prati, oni su unaprijed izabrani kao mete. To znači da postoji neki stepen organizacije u svemu tome.

VOA: Kako je moguće destabilizirati režim otmicom jednog Amerikanca, ubistvom još jednog, te napadom na britanske novinare?

CUTLER: To je ono što ja zovem faktorom straha od terorizma. Mnogo od terorizma je i stvoreno da bi se izazvao strah, panika... Nakon napada na objekte u vezi sa naftom - vidjeli smo da su cijene benzina otišle gore, do 42 dolara po barelu, pa i više. A za to nije bilo nikakvog stvarnog razloga.

Ja ne mislim da su ti teroristi sposobni da zaista zaustave izvoz nafte, i vjerovatno ne mogu nanijeti ni neku ozbiljnu štetu. Ali, oni mogu stvoriti sliku da su stvari u toj zemlji nestabilne i da je čak i vlast tamo nestabilna. Takva slika, pogotovo u doba elektronskih medija, širi se nadaleko i veoma brzo, i to može imati psihološki efekat koji može nanijeti veliku štetu. I mislim da oni za tim i idu.

VOA: Koliko je zbog toga u nevolji saudijska vlada i saudijska kraljevska porodica?

CUTLER: Ne mislim da je ubližoj perspektivi tamošnja vlada ugrožena. Mislim da oni na kratke staze mogu da se nose sa prijetnjom, Mi, medjutim, uošte ne znamo koliko je njih, terorista. Veoma je važno da ta vlast, ne samo svome narodu nego i medjunarodnoj zajednici pokaže da može da se nosi s terorističkom prijetnjom. A to nije lako. Nije lako prije svega jer imate posla sa ljudima koji su spremni na sve rizike - samo da bi ostvarili svoje prijetnje, koji su spremni da poginu, da izvrše samoubistvo... Sve je to veoma teško, posebno uz činjenicu da u Sudijskoj Arabiji ima ne manje od 35 hiljada Amerikanaca, potencijalnih meta. - zaključuje ambasador Cutler.

XS
SM
MD
LG