Linkovi

Bioničko oko nada za slijepe - 2004-06-15


U Sjedinjenim Državama je javnosti predočeno znanstveno istraživanje u svrhu poboljšanja vida. Znanstvenici ugrađuju kompjuterske čipove u očne duplje pacijenata koji su potpuno izgubili vid.

Nakon ugradnje ovih čipova, pacijenti kažu da im se vid povratio, premda je i dalje pogled na okolinu nejasan. Međutim, za osobu koja je bila slijepa, radi se o čudu. Takozvano bioničko oko se koristi minijaturnom kamerom koja slike odašilje elektronskom čipu koji se nalazi unutar oka.

Ljekar Mark Humayun kaže: Žičica ulazi u oko putem vrlo tankog proreza.

Istraživači su ove čipove postavili u očne duplje dvojice potuno slijepih pacijenata. Ono što su oni bili sposobni vidjeti do tada je slika koja ima rezoluciju od 16 piksli, dakle skup tanušnih tačaka svjetlosti. No, kada znanstvenici pojačaju rezoluciju na hiljadu piksli, slika postaje prepoznatljiva.

Ovakve slike su itekako korisne za nekoga ko uopće nije bio u mogućnosti da vidi.

... kaže ljekar Eugene de Juan je jedan od onih u grupi koja je stvorila bioničko oko:

Bioničko oko je namijenjeno onima koji su imali pa izgubili vid i kojima je oštećena mrežica oka. Međutim, njihov mozak i dalje ima mogućnost prepoznavanja slika. Ponovo, ljekar Hmayun:

Biće u mogućnosti usuti vodu u čašu. Sjesti za sto, vidjeti tanjur, nož, viljušku. Dakle stvari izuzetno važne za svakodnevni život.

Bioničko oko je još uvijek eksperimentalno, premda znanstvenici u ovu vrstu vještačkog oka ulažu jako puno nade.

XS
SM
MD
LG