Linkovi

Pitanje Srednjeg istoka u posebnom fokusu Summita G-8 - 2004-06-09


Očekuje se da se lideri iz Grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta koji se sastaju u američkoj saveznoj državi Georgia odazovu inicijativi koju predvode Sjedinjene države za promovisanje političkih, ekonomskih i socijalnih reformi na Srednjem istoku. Izvještava novinarka Glasa Amerike Amy Katz.

Predsjednik Bush namjerava zatražiti od lidera vodećih industrijskih zemalja da podrže njegovu inicijativu za, kako je nazvana, bolji Srednji istok kojom se promoviše demokratija, ljudska prava i slobodna trgovina u tom regionu i sjevernoj Africi.

Neki arapski lideri uključujući tu i egipatskog predsjednika Hosni Mubaraka tvrde da bi reforme trebale biti inicirane iznutra a ne da budu nametnute. Alana Romanowski, pomoćnik američkog državnog sekretara zadužena za pitanja Bliskog istoka kaže da Sjedinjene države vjeruju da je to bolji način.

ALANA ROMANOWSKI: Od samog početka rada na ovoj inicijativi shvatili smo da reforme nametnute izvana nemaju šanse da donesu trajnu korist. Svaka zemlja ima specifične potrebe i reforme moraju biti izvršene iznutra i na vlastiti način.

Profesor Saad Eldin Ibrahim priznati egipatski reformator kaže da je problem u tome što režimi u njegovoj kao i u drugim zemljama nikada nisu sproveli obećanja o reformama.

SAAD ELDIN IBRAHIM: Mnogi od naših populističkih režima rekli su nam da će suspendovati demokratiju dok ne dođe do nacionalnog oslobođenja, dok ne oslobodimo Palestinu, dok se ne postigne jedinstvo arapskih zemalja, dok se ne uspostavi socijalna pravda, dok se ne postigne ubrzani razvoj i tada ćemo doći do demokratije. Kako se pokazalo 50 godina kasnije nije postignut ni ubrzani razvoj ni arapsko jedinstvo,nije oslobođena Palestina niti uspostavljena demokratija.

Evropske članice Grupe 8 su Francuska, Njemačka, Italija i Britanija. Evropska unija je nakon susreta sa arapskim i muslimanskim liderima modifikovala američku inicijativu da bi adresirala ono što smatra bitnim kao što je npr. važnost rješenja arapsko-izraelskog sukoba. Robert Pelletreau je bivši pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za pitanja Bliskog istoka.

ROBERT PELLETREAU: Palestinski problem se u svijesti svakog pripadnika arapske javnosti u različitim sredinama očito nalazi na samom vrhu. Nema sumnje da ovaj problem neki od sadašnjih lidera koriste kako bi se zadržali na vlasti.

Druga promjena koju su unijeli Evropljani je da se poštuje jedinstven karakter svake zemlje u tom regionu umjesto da se primjenjuje pristup iste mjere za sve.

Anthony Cordesman stručnja za Srednji istok iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu kaže da je nemoguće da se stvori generalna kategorizacija režima na Srednjem istoku bilo ekonomska bilo politička.

ANTHONY CORDESMAN: Mislim da je stanje tu veoma neobično. Ako pogledate npr. saudijski petogodišnji plan ili ako pogledate šta princ Abdullah pokušava da uradi na polju ekonomskih reformi vidjećete jedan od najativnijih i najbolje balansiranih planova u arapskom svijetu. Veoma često međutim je slučaj da navodno sekularni režimi među njima i ovi a koji upotrebljavaju termin predsjednik su najčešće oni koji imaju najmanje vjerodostojne planove ekonomskih reformi.

Čak i pod pretpostavkom da Grupa 8 može potaknuti režime na Srednjem istoku da sprovedu političke reforme Carl Gershman predsjednik nevladine organizacije Zaklada za demokratiju sa sjedištem u Washingtonu kaže da će stvarne reforme zahtijevati ogromne promjene.

CARL GERSHMAN: To također znači postojanje odgovornosti kod vlade, rješavanje pitanja dosljednosti, nezavisnih medija, ljudskih prava. Demokratija nisu samo izbori, demokratija uključuje institucije pomoću kojih ljudi mogu upravljati svojom sudbinom i držati vladu odgovornom.

Predsjednik Bush se nada da će samit Grupe 8 poslati jasnu poruku reformatorima u tom regionu da su razvijene zemlje spremne da im pomognu. Ono što može biti znak otpora režima na Srednjem istoku je odbijanje poziva na samit Grupe 8 od strane Egipta i Saudijske Arabije. Lideri Jordana, Bahreina, Jemena, Alžira i budući predsjednik Iraka prihvatili su poziv.

XS
SM
MD
LG