Linkovi

BH Sindikati na udaru - 2004-06-08


Asocijacija sindikata u izvjesstaju danas objavljenom u Briselu, konstatuje da je stanje u sidikalnim organizacijama unutar EU samo po sebi "dovoljno loše", a da prilike dobivaju na ozbiljnosti i težini kada se fokus pomjeri na istok Kontinenta. Kao najlošije stanje u sindikatima se ocjenjuje ono u Bjelorusiji i Ukrajini, gdje su sindikali radnici žrtve "ekstremno nasilnih napada".

Kada je riječ o deset novih članica, sve one su, "na papiru" ispoštovale prava radnika na organizovanje u sindikalne organizacije. Medjutim, kod devet od njih su zabilježenu veći ili manji propusti u provodjenju deklarisanih prava u djelo.

Osvrčući se na prilike na Zapadnom Balkanu, Medjunarodna konfederacija sindikalnih organizacija ukazuje na nezavidne prilike u kojoma se nalaze sindikalisti u Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori.

U BiH organizovane bande napadaju i prijete sindikalnim liderima i delegatima, što se dovodi u vezu sa primjedbama koje tamošnja sindikalna organizacija ima na zakon o privatizaciji nekadašnjih državnih firmi, strahujući da će se proces privatizacije odvijati na teret radnika.

U Srbiji se Konstatuje da je privatizacija, uz ekonomske reforme, "desetkovala" broj zaposlenih u državnoj zajednici, podižući nezaposlenost na dramatičnih 30 procenata. Takodje se evidentira da je čak 14 sindikalnih aktivista tokom prošle godine dobilo otkaze zbog svojih aktivnosti usmjerenih na organizovanju radnika i borbi za njihova prava. S tim u vezi, najgorom se označava situacija u Fabrici traktora na Novom Beogradu, čiji prvi čovjek, Dragan Milovanović je, istovremeno, obavljao i dužnost i ministra zaduženog za rad i zapošljavanje Srbije.

Ozbiljnost upozorenjima medjunarodne konfederacije sindikata daje činjenica da je riječ o asocijaciji koja okuplja 151 milion radnika, organizovanih u 233 sindikalne organizacije u 152 države svijeta.

XS
SM
MD
LG