Linkovi

Održan susret Pape i  predsjednika Busha u Vatikanu - 2004-06-04


Američki predsjednik se danas u Vatikanu sastao s Papom Ivanom Pavlom Drugim. Tokom tog susreta Papa je podržao imenovanje nove, prijelazne vlade Iraka, usprkos ranijim kritikama i oštrom protivljenju američkoj invaziji Iraka:

Bio je to njihov prvi susret od trenutka kada se predsjednik Bush oglušio o Papin apel za mir i naredio invaziju protiv režima Saddama Husseina. Vatikan je oštro kritizirao takav korak, kao i nedavno obznanjena zlostavljanja Iračana u zatvoru Abu Ghraib. Naime, bez izričitog spominjanja tog skandala, papa je prošlog tjedna osudio mučenja kao neprihvatljiva i neprimjerena.

Razgovarajući sa američkim predsjednikom u Vatikanu papa je rekao da je uveliko zabrinut, kako je ocijenio, vrlo ozbiljnim nemirima u Iraku i na Srednjem istoku. Prema njegovim riječima gospodin Bush je dobro upoznat sa jasnom pozicijom Vatikana prema Iraku, rekavši da stanje u toj zemlji mora biti normalizirano što je prije moguće uz aktivno učešće Ujedinjenih naroda.

PAPA IVAN PAVAO DRUGI: Očigledno je da postoji želja svih da se ta situacija normalizira što je mogućno prije, uz aktivno sudjelovanje medjunarodne zajednice i posebno Ujedinjenih Naroda , kako bi se osigurao brzi povratak iračkom suverenitetu, pod uvjetima sigurnosti za sve ljude, kazao je Papa.

Govoreći sporo i uz napor zbog godina i slabosti, papa Ivan Pavao Drugi nedavno je imenovanje prelazne vlade Iraka ocijenio ohrabrujućim korakom koji će, kako se nada, imati uticaja i na obnavljanje pregovora o okončanju izraelsko-palestinskog nasilja.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da je predsjednik Bush papi dao uvjeravanja da američke snage ozbiljno istražuju zlostavljanje zatvorenika. Gospodin Bush je papi takođe rekao da su američki napori u Iraku usmjereni na obnovu stabilnosti i sigurnosti:

Predsjednik Bush: Takodjer vam donosim poruku svoje vlade, gospodine, da ćemo mi raditi za slobodu čovjeka i njegovo dostojanstvo u nastojanju da širimo mir i suosjećanje. Cijenimo snažan simbol slobode za koji se vi zalažete i razumijemo koju moć ima sloboda u mijenjanju društva i svijeta. Nazvavši ga odanim božjim slugom, predsjednik Bush je Papi Ivanu Pavlu Drugom uručio Medalju slobode kao znak američke zahvalnosti i poštovanja za ono što je on učinio.

Zvaničnici administracije predsjednika Busha umanjuju moguće političke koristi od ovog, trećeg, susreta gospodina Busha i pape. Američki predsjednik je podijelio katoličko glasačko tijelo prije 4 godine i u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji intenzivno nastoji to ispraviti. I dok se mnogi američki katolici ne slažu sa protivljenjem Vatikana kontroli rađanja i abortusu, stajalište Vatikana u korist života odgovara velikom broju kršćanskih pristalica predsjednika Busha, pa u tom smsilu ovaj susret može ići na ruku njegovom ponovnom izboru .

XS
SM
MD
LG