Linkovi

Mostar, treća stanica za glavnu tužiteljicu u BiH - 2004-06-01


Glavni tužilac Haškog tribunala, Carla Del Ponte u Kantonalni sud u Mostaru stigla je oko 15 sati. Uz velike mjere, obezbjeđenja i bez prisustva novinara i kamera, gospođa del Ponte razgovarala je sa čelnicima Kantonalnog suda i Tužilaštva. Detalji tog razgovora nisu poznati, jer Carla Del Ponte nakon sastanka nije dala izjavu brojnim novinarima, a izjave nisu dali ni predstavnici pravosuđa.

Potom je glavni haški tužilac održala sastanak u Gradskoj upravi sa predstavnicima Grada Mostara.

«Posebno smo sa lokalnim vlastima razgovarali o saradnji, pravilima puta i dali smo savjet u mnogim slučajevima. Sa gradonačelnikom i njegovim kolegama više smo razgovarali o situaciji na Haškom sudu, da smo u strategiji završetka, tako da ćemo poslati neke slučajeve na državni Sud Bosne i Hercegovine.»

Više detalja o razgovoru sa gospođom Carlom Del Ponte novinarima je potom dao mostarski dogradonačelnik Ljubo Bešlić.

Gospodin Bešlić je rekao da je uz ostalo bilo riječi o zločinima u Grabovici, gdje su, podsjetimo, snage Armije BiH počinile zločin nad hrvatskim civilima, zatim u Uborku, gdje su srpske snage ubile preko 100 bošnjačkih i hrvatskih civila, te o slučaju «Vranica», gdje se, podsjećamo, radi o nestanku 13 zarobljenih pripadnika Armije BiH, koji su u maju 1993. godine prikazani živi na Hrvatskoj televiziji, nakon čega se ništa ne zna o njihovoj sudbini.

Dogradonačelnik Bešlić je također rekao:

«Gospođa Del Ponte je rekla da sud završava 2010. godine sa svojim radom i da se oni samo baziraju na visoke političke i vojne dužnosnike. Znači, procesiraće se samo još generali i visoki politički dužnosnici, koji su bili na odgovarajućim pozicijama, a niži slučajevi, znači niži rangovi vojnika i političara da se rješavaju na domaćim sudovima.»

Gradonačelnik Hamdija Jahić rekao je kako je tokom sastanka sa Carlom Del Ponte potencirao rješavanje sudbine oko 550 nestalih građana na širem mostarskom području, kao i rješavanje odgovornosti za otvaranje konc-logora u Hercegovini. Gradonačelnik Jahić kaže da je potencirao i pitanje zločina na području istočne Hercegovine.

«Spomenuo sam također i slučajeve onih koji su na prostoru šire Hercegovine, kao što je slučaj 150 ljudi koji su ubijenio u Nevesinju, među kojima je i 20-ero djece, zatim ubijene ljude u naseljima Lakat i Žulja, o čijoj sudbini se zna da su ubijeni, a za čiju se daljnju sudbinu i tijela ne zna.»

Carla Del Ponte je, prema raspoloživim informacijama, nakon razgovora sa političarima, obišla i staro jezgro Grada Mostara.

XS
SM
MD
LG