Linkovi

Uoči posjete predsjednika Busha Francuskoj - 2004-06-01


Predsjednik Bush 5 juna odlazi u Francusku na obilježavanje 60-te godišnjice Dana D, i tom prilikom će se posebno susresti sa francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Odnosi izmedju dvije zemlje su zategnuti nakon američke invazije na Irak, čemu se Francuska protivila. O Američko-Francuskim odnosima, pred posjetu predsjednika Busha Francuskoj govori Robert Raffaele.

Dok se predsjednik Bush sprema za drugu posjetu groblju u Normandiji na kojem je sahranjeno više od 9 hiljada Amerikanaca poginulih u Drugom svjetskom ratu tokom operacije Dan D, Francuska je ponovo u nesaglasnosti sa Sjedinjenim Državama oko Iraka.

Ekonomista, Veroniq de Rugy je iz American Enterprize u Washingtonu. Ona kaže da su Američko-Francuski odnosi zategnuti još od kraja Drugog svjetskog rata, i dodaje da je američka uloga u oslobadjanju Francuske donijela zahvalnost javnosti, ali i nezadovoljstvo bivšeg predsjednika Charlesa de Gaullea.

”On jednostavno nije mogao prihvatiti činjenicu da je Francuska spašena i da nije ravnopravna Sjedinjenim Državama.Tokom svih godina na vlasti, njegov jedini cilj je bio da pokaže Amerikancima da je Francuska još uvijek velika zemlja, i to je išlo sa dosta gorčine prema Sjedinjenim Državama.“

Od 1970 do 1990 odnosi izmedju Sjedinjenih Država i Francuske su išli od vrućeg do hladnog. Oni su djelimično unaprijedjeni ranih 1990-tih kada je Francuska bila dio vojne koalicije koja je prisilila Irak da se povuče iz Kuwaita tokom Zaljevskog rata, 1991.

Medjutim, zategnutost se obnovila 12 godina kasnije, kada su se u mjesecima prije Američke invazije na Irak, Francuska, Njemačka i Rusija suprostavile rezoluciji UN-a kojom se odobrava upotreba vojne sile u Iraku.

Francuska je posebno izazvala uvrijedjenost kod Amerikanaca. Mnogi su nezadovoljstvo pokazali prosipajući skupa francuska vina u kanalizaciju i bojkotujući sve što je francusko.

Sada Sjedinjene Države traže medjunarodnu podršku u obnovi Iraka.

Simon Serfaty je expert za vanjsku politiku.

”Administracija predsjednika Busha treba da vidi šta su Francuska i drugi spremni učiniti bez obzira na koncesije koje administracija mora učiniti. Sve, izvan vojnog učešća, ukoliko je to njihov izbor, trebalo bi biti na stolu. To uključuje, na primjer, značajnije učešće u treningu iračke policije, iračkih vojnih snaga, to podrazumjeva potpunu suradnju u oblasti obavještajnih aktivnosti.“

Gospodin Serfaty kaže da se Sjedinjene Države i evropski saveznici i ne moraju složiti oko glavnih pitanja sve dok dijele zajedničku posvećenost rješavanju globalnih problema, uključujući budućnost Iraka.

Simon Serfaty, politički analitičar: Možda nećemo sve raditi zajedno, ali zajedno, moramo biti sigurni da se sve obavi. Tu vrstu uzajamnog poštovanja predsjednik mora tražiti na osnovi priznanja da stvari nisu išle tako dobro i tako lako kako je on pretpostavljao.

Ambasador Kenton Keith je podpredsjednik Centra Meridian International u Washingtonu. On vjeruje da diplomatija može biti uspješna ukoliko se ne vodi kroz medije.

Ambasador Kenton Keith: Obje strane trebaju govoriti, tiho i privatno. Mislim da vodjenje naše vanjske politike, naših bilateralnih odnosa kroz medije, nije dobra ideja.

Ambasador Keith vjeruje, da će bez obzira na protekle zategnutosti, Amerika i Francuska održavati jake medjusobne odnose i da Sjedinjene Države, takodjer, moraju unaprijediti svoje odnose sa Evropom u cjelini.

Ambasador Kenton Keith: Francuska i Evropa sazrijevaju kao politički entitet i taj proces će dobiti i dodatni zamah sa dolaskom novih članica EU. Stoga mislim da trebamo uspostaviti bolje i zrelije odnose sa Evropom i sasvim ozbiljno uzeti u obzir razvijanje evropskog identiteta.

XS
SM
MD
LG