Linkovi

D-dan nakon 60 godina - 2004-05-31


Ove godine se navršava 6 decenija od invazije na Normadiju, koja je odpočela u noći izmedju 5 i 6 juna. Uskoro će u Normandiju stići predsjednik Bush, britanski premijer Tony Blair, kraljica Elizabeta Druga i ruski predsjednik Vladimir Putin da zajedno sa stotinama savezničkih i njemačkih veterana obilježe godišnjicu iskrcavanja saveznika. Njemački kancelar Gerhard Schroeder će takodjer prisustvovati svečanosti, i to je prvi put da je pozvan jedan njemački lider. Evo sada kraćeg podsjećanja na tu najveću invaziju, koja je ikada izvršena u cjelokupnoj istoriji ratovanja.

Most Pegasus je bio prvo mjesto borbenog okršaja na dan D, i prekretna tačka u Drugom svjetskom ratu. U noći izmedju 5 i 6 juna 1944. godine, britanske trupe su se jedrilicama spustile u blizini mosta, razbile njemačku odbranu i držale most Pegasus dok nije stiglo pojačanje i svježe jedinice. Ta je operacija otvorila put za savezničku invaziju Evrope.

Kafe Gondree, smješten odmah uz most Pagasus u to je vrijeme bio mjesto za prvu pomoć i prvi dio francuskog tla kojeg su oslobodile savezničke trupe. Vlasnik kafea, gospodin Gondree je izvukao skriveni šampanjac kako bi ga podijelio sa oslobodiocima. Kafe je i danas u posjedu porodice Gondree, i prva tačka posjete nekadašnjem bojištu.

Arlette Gondree - valsnik Kafea Pegasus: Moji su roditelji radili za britansku vojsku prosljedjujući im informacije o tome šta okupatori rade u selu i na mostu. Kafe je bio mjesto gdje se moj otac susretao sa britanskim špijunima.

6 juna 1944. godine je počela najveća invazija izvršena sa mora u istoriji ratovanja. 2.727 brodova je doplovilo do obala Normandije, i već prvog dana iskrcalo se 156 hiljada vojnika, i u prva dva dana njih 10 hiljada i 300 su poginuli.

Od 23 hiljade padobranaca, 15 hiljada i 5 stotina su bili amerikanci, od kojih je 6 hiljada poginulo.

Malo selo Sainte-Mere-l Eglise u Normandiji, u kojem se u rano jutro zavijorila američka zastava je jedan od simbola dana D. Tokom noćnog desanta padobran američkog vojnika, Johna Steela se zakačio za vrh crkvenog tornja i Steel je tako visio dva sata pretvarajući se da je mrtav, prije nego je odveden u njemačko zarobljeništvo. Šezdeset godina kasnije tobožnji padobranac i dalje visi na crkvenom tornju u njegovu čast.

Tom Englefild - turista i bivši britanski vojnik: Ovdje je prije mnogo vremena izgubljeno mnogo života, ali je sve to vrijedilo. Mislim, bio sam vojnik, i ja kažem da je vrijedilo.

Američka i francuska zastava okružuju spomenik na kojem piše: 5 i 6 juna 1944. - 82 i 101 divizija američkih padobranaca oslobodli su distrikt.

XS
SM
MD
LG