Linkovi

25 posto stanovništva u BiH pogođeno problemom preostalih mina, kaže Muphey McCloy iz State departmenta - 2004-05-28


Muphey McCloy, zvaničnik odjela State Departmenta za uklanjanje naoružanja, Odjela za političko-vojna pitanja - za naš program kaže da širom BiH postoji opasnost od mina i neekslopdiranih sredstava.

McCLOY: Procjenjuje se da je vjerovatno 25 posto stanovništva u BiH pogođeno problemom preostalih mina. Ne bih želio ljude prepadati brojevima, ali kao rezultat istraživanja razuđenosti minskih polja i istraga koje su sprovedene, bosansko-hercegovački Centar za uklanjanje mina u Sarajevu procjenuje da se na području Bih nalazi milion i tristotine i dvadeset hilajda mina i neksplodiranih sredstava u preko 18 hiljada i 600 minskih polja, na deset hiljada poznatih ili sumnjivih lokacija.

VOA: O pomoći američke vlade BiH u ovom polju gospodin McCloy kaže da je američka pomoć u deminiranju prisutna od 1995 godine , putem stvaranja procesa , osposobljavanja i financiranju deminiranja.

McCLOY: Dio trenutnih nastojanja je nastavak razvoja sopstvenih mogućnosti BiH da sama riješi problem. Poseban aspekt na koji sam ponosan je Centar za otkrivanje mina uz pomoć pasa koji je osnovan u Konjicu, koji primarno služi BiH, ali i ostalim zemljama u regionu. Ove godine ćemo uložiti milion dolara u ovu školu i još planiramo uložiti dva miliona dolara u Fond za operacije demininiranja, za organizacije koje rade na deminiranju u BiH, za izvršavanje zadataka koje finansiramo putem Međunarodnog udruženja za deminiranje sa sjedištem u Sloveniji, kao i za pomoć u deminiranju lokacija koje je kao prioritet naveo BHMAC.

VOA: Gospodin McCloy poručuje gradjanima BiH:

McCLOY: Radi se o užasnom problemu, a rješenje leži u procesu suradnje između vlasti na lokalnim, kantonalom, državnom, regionalnom nivou i s druge strane, ljudi koji tamo žive. Nemojete zaboraviti da ovaj problem postoji i budite pažljivi. Bolje ne idite na područje za koje sumnjate da postoje mine, jer će biti psoljedica.

VOA: Posljednju godinu dana gospodin McCloy radi na programu deminiranja u Iraku, a o tome koliko će lekcije naučene u BiH biti korištene kaže:

McCLOY: U BiH sam proveo dvije godine u sklopu američkog programam deminiranja, te sam pratio dešavanja u BiH sve do mog odlaska u Irak. Za mene je iskustvo iz BiH izuzetno vrijedno. Glavnu stvar koju sam iz tog iskustva naučio je da dugotrajna rješenja iskorijenjivanja i eliminiranja mina i nekeslpodiranih sredstava u bilo kojoj zemlji, leže u razvijanju kapaciteta same države da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Primjer može biti i BHMAC i reginalni uredi BHMAC centara u Federaciji i RS. U Iraku postoje različite etničke skupine, kao i u BiH, te tako različite regione trebate tretirati u odnosu na njihov entitet i problem mina na terenu. Uspjeli smo u BiH i mogu reći da smo i u Iraku uspjeli organizirati pojedinačne kapacitete za deminiranje, u razgovoru za Glas Amerike kaže Muphey McCloy, zvaničnik odjela State Departmenta za uklanjanje naoružanja pri Odjelu za političko-vojna pitanja.

XS
SM
MD
LG