Linkovi

Sastanak predsjednika država centralne i istočne Evrope - 2004-05-28


Rumunjski predsjednik Ion Iliescu je danas na kraju dvodnevnog samita predsjednika zemalja centralne i istočne Evrope održanog u ljetovalištu Mamaia na Crnom moru upozorio da bi, ukoliko zemlje iz sastava koalicije koju predvode Sjedinjene države u Iraku -povuku svoje trupe to moglo dovesti do građanskog rata i većeg terorizma u toj zemlji.

Predsjednik Iliesku je također rekao da od Rumunije koja u Iraku ima 700 vojnika nije traženo da pošalje dodatne trupe i da je njegova zemlja dala značajan doprinos sigurnosti u Iraku.

Godišnjem sastanku predsjednika zemalja centralne i istočne Evrope prisustvovali su lideri 16 zemalja uključujući tu Albaniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku republiku, Njemačku, Madjarsku, Makedoniju, Moldovu, Poljsku, Srbiju i Crnu Goru, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Ukrajinu.

Thomas Klestil, predsjednik Austrije: Uspostavljena je nova dimenzija, nova težina, novi karakter, snažan glas, bolja mogućnost da jedni druge informišemo u okviru mreže koju smo uspostavili, ličnih prijateljstava koja smo sklopili. Iznalaženje zajedničkog interesa po raznim pitanjima omogućava nam snažniji glas unutar Evropske unije. Ovo je bio značajan sastanak i želim da na kraju u svoje ime izrazim zahvalnost svim učesnicima, riječi su austrijskog predsjednika Klestila.

U svom obraćanju albanski predsjednik Alfred Moisiu je rekao: Razgovarali smo i o problemu Kosova i mislim da su martovski događaji zabrinjavajući ali mi se na žalost ne možemo vratiti u istoriju i to promijeniti. Ipak, što se tiče Kosova naše je mišljenje da je potrebno da UN i druge organizacije imaju više nadležnosti na tom području.

Tokom razgovora iza zatvorenih vrata lideri su diskutovali o proširenju Evropske unije i budućem članstvu Rumunije i Bugarske koje se nadaju pridruženju u 2007. god. Razgovaralo se također i o sigurnosnoj situaciji u Iraku.

Bugarski predsjednik Georgi Parvanov je rekao da su diplomatski pregovori mogli spriječiti rat u Iraku i da Irak sada predstavlja, prema njegovim riječima, centar svjetskog terorizma. Bugarska je u Irak poslala pješadijsku jedinicu koja broji 454 vojnika.

Nakon poslednjeg sastanka čelnika zemalja centralne i istočne Evrope, Mađarska, Češka republika, Poljska, Slovenia i Slovačka pridružile su se Evropskoj uniji.

Bugarski predsjednik Parvanov je rekao da se nada da će njegova zemlja pregovore sa Unijom o pridruženju okončati do kraja juna kada ističe predsjedavanje Irske Evropskom komisijom. Bugarska treba da okonča još tri vrste reformi.

Domaćin summita, rumunjski predsjednik Iliescu je sa svoje strane kazao: Tijekom summita je iskazana solidarnost, pogotovo u vezi sa sudbinom bugraskih gradjana koji su u Libiji osudjeni na smrt. Učinićemo svi zajedno što god možemo za sudbinu tih ljudi. Što se tiče Iraka, bila bi velika greška povući trupe sada, jer bi to samo iskompliciralo situaciju. Sve bi se otelo kontroli. Postoji veliki rizik od anarhije, gradjanskog rata i terorizma, kazao je rumunjski predsjednik.

Rumunija koja treba da okonča još osam reformi želi da polovinu njih dovrši do kraja juna a ostatak do kraja ove godine.

Na samitu lidera se također razgovaralo o tome kako investicije mogu pomoći da se stvori ekonomska i socijalna stabilnost u regionu. Lideri su naglasili potrebu da se osnaže demokratske institucije kako bi se privukao veći broj investitora.

Sastanak predsjednika država centralne i istočne Evrope naredne godine održaće se u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG