Linkovi

Nema Partnerstvo za mir dok su lica opužena za ratne zločine na slobodi - 2004-05-27


Šef misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, Robert Bikroft poručio je danas u Banjaluci zvaničnicima Republike Srpske da Bosna i Hercegovina ne može očekivati prijem u Partnerstvo za mir dok su lica opužena za ratne zločine na slobodi.

U Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini moraju postojati jasni dokazi da se nešto čini na privođenju osoba osumnjičenih za ratne zločine jer je strpljenje zemalja čiji se predstavnici nalaze u ovoj držav od 1995. godine sve manje.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci,odlazeći šef misije OEBS-a u B i H,Robert Bikroft.

»Nema političkog načina da parlamenti zapadnih zemalja požele dobrodošlicu Bosni i Hercegovini u Partnerstvo za mir dok su haški optuženici visokog nivoa na slobodi,« poručio je Bikroft.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je, osvrćući se na stavove visokog predstavnika da je ovaj entitet glavna smetnja u evro atlantskim integracijama ,istakao da su se u Republici Srpskoj stvorili ozbiljni uslovi za hapšenje lica osumnjičenih za ratne zločine te da on ima podatke da MUP ozbiljno radi na tome.

Čavić je ujedno izrazio očekivanja da Republika Srpska neće biti kažnjena.

»Mislim da će sankcje biti kontraproduktivne i mislim da će stvoriti još jedan novi vakum u kome će te sankcije stvoriti animozitet i neodgovornost u pristupanju poslu. Mislim da bi to bilo smiješno ali ja ne mogu da mijenjam odluke velikih. Koga će sankcije, ako ih bude, koga će da pogode? Pa, institucije, možda pojedinačno i ljude ali dugoročno će biti stvorena loša politička klima što nije dobro ni za koga u Republici Srpskoj.«

Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanoć je danas potvrdio da posjeduje imena 12 policajaca iz ovog entiteta koje je haški tribunal označio slovom »A« što podrazumjeva da ih domaće pravosudne institucije trebaju procesuirati. On je izrazio očekivanja da će to i odgovorni u Ministarstvu unutrašnjih poslova što prije shvatiti.

»Republika Srpska, prije svega, njene institucije će da snose najveću odgovornost ukoliko Bosna i Hercegovina u Istanbulu ne bude pozvana u Partnerstvo za mir. Mislim da će se, evo vidjeli smo i najnovije izjave visokog predstavnika, Republika Srpska susresti sa ozbiljnim sankcijama u tom pogledu i smatram da sve osobe u ovom entitetu, počevši od predsjednika Republike, predsjednika Narodne Skupštine,Vlade pa i opozicije bi ove stvari trebalo krajnje ozbiljno da shvate.«

Oglasio se i drugi potpredsjednik Republike Srpske Ivan Tomljenović koji je istakao da ga zbog mentaliteta ljudi i organizacije države ne čudi da Bosna i Hercegovina neće biti primljena u Partnerstvo za mir.

XS
SM
MD
LG