Linkovi

Najnovije ispitivanje javnog mnijenja - opada podrška za vodjenje iračke operacije - 2004-05-25


U Sjedinjenim Državama, istraživanja javnog mnijenja, objavljena uoči njegovog sinoćnjeg govora, pokazuju da je podrška predsjedniku Bushu manja nego ikada od početka njegovog mandata.

Zabrinutost političkom i vojnom situacijom u Iraku, skandali zlostavljanja zatvorenika i ekonomija kod kuće, presudno utiču na ocjene rada predsjednika Busha. Prema najnovijem istraživanju Washington Posta 47 posto Amerikanaca odobravaju u cjelini posao predsjednika Busha. Posljednji predsjednik koji je u maju bio na tako niskom nivou bio je Gerald Ford, koji je tijesno izgubio ponovni izbor.

Prema istom istraživanju, 58 posto Amerikanaca ne odobravaju rad svog predsjednika, što je najviše do sada. 57 posto ispitanika specifično ne odobravaju njegov odgovor na zlostavljanje iračkih zatvorenika, što je za 22 posto više nego prije nekoliko sedmica.

Očito postoji velika zabrinutost u vezi sa Irakom. Blizu dvije trećine anketiranih misle da su se Sjedinjene Države zaglibile u Iraku, ali u isto vrijeme većina Amerikanaca izražavaju optimizam za budućnost Iraka. 58 posto amerikanaca smatraju da američke snage tamo trebaju ostati sve dok se ne uspostavi civilna vlast, čak ako to znači i nove američke žrtve.

Irak, medjutim, nije jedini izazov za predsjednika Busha. Rast cijena benzina u Sjedinjenim Državama zabrinjava mnoge i 64 posto anketiranih tvrde da im nove cijene donose financijske teškoće, i većina ne odobrava predsjednikov rad u oblasti ekonomije.

Medjutim, predsjednik Bush i dalje vodi ispred svog glavnog oponenta za predstojeće predsjedničke izbore, senatora Johna Kerrya kada je riječ o većini ličnih osobina, kao što su otvorenost, dosljednost i snažno liderstvo, a njihovi izgledi da budu izabrani za predsjednika su ujednačeni.

XS
SM
MD
LG