Linkovi

Freedom House: Svaki napredak u BiH vrlo ograničen - 2004-05-25


Svjetlo dana je ugledao najnoviji godišnji izvještaj nevladine organizacije Freedom house u kojima se na 700 stranica procjenjuje stepen ostvarenih političkih i građanskih sloboda u 192 zemlje svijeta i na 18 spornih teritorija. Od 1978. godine Freedom House objavljuje izvještaj pod naslovom Sloboda u svijetu, a u sljedećim minutama se osvrćemo na neke akcente koji se tiču BiH.

Pod rubrikom Političko uredjenje, kaže se da je BiH međunarodni protektorat. Nadalje stoji: sedam punih godina mira u BiH nisu omogućili dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je politička pozicija u poslijeratnoj evoluciji zemlje prevaziđena. BiH je učinila manji napredak u pravcu stvaranja održive zemlje u 2002 . godini. Na izborima od 5. oktobra pobijedile su opet nacionalne stranke, iako se naglašava da su te godine bosanskohercegovačke vlasti po prvi put nakon rata samostalno organizirale izbore. Građani imaju pravo na slobodu okupljanja, organiziranja prosvjeda i štrajkova kao i slobodu organizranja ostalih oblika javnih prosvjeda. Međutim, korupcija u pravosuđu, policiji i drugim sektorima državne službe predstavlja značajnu prepreku uspostavi vladavine zakona u BiH.U izvještaju se nadalje navodi da Bih ima četiri puta više sudaca po glavi stanovnika nego Njemačka, koja ima najveći broj sudaca u Evropi, ali istodobno te sudije vode samo 25 posto slučajeva u odnosu na Njemačku. Mnogi optuženici za ratne zločine se nalaze na slobodi.

Premda BiH obiluje neovisnim elektronskim i pisanim medijima, oni su konstantno ometani zavisnošću od inostranih donacija, niskim nivoom novinarskog profesionalizma, zatim ograničeni na publiku koja pripada jednoj odredjenoj etničkoj grupi,te su povremeno izloženi maltretiranju. tj. provokacijama od strane vlasti. Pojedinci uživaju u vjerskim slobodama unutar područja gdje dominira njihova etnička grupa, što se ne odnosi na pripadnike manjinskih grupa. Zakonski, ženama je priznato isto pravo kao i muškarcima, premda su u praksi one politički manje zastupljene u vlasti i često su diskriminirane na radnom mjestu u odnosu na demobilizirane borce. Na kraju izvještaja se takodjer ističe je da značajan problem u poslijeratnoj BiH činjenica da je zemlja postala destinacija za trgovinu ženama.

XS
SM
MD
LG