Linkovi

Susret BH zvaničnika u NATO: BiH nije zrela za Partnerstvo za mir - 2004-05-24


Na osnovu utiska da nema raspoloženja medju NATO članicama da se iz Istambula pošalje poziv BiH za pridruženje programu Partnerstvo za mir, danas je generalni sekretar Alijanse nagovjestio - ne treba se nadati prijemu zemlje u sigurnosnu asocijaciju tokom junskog NATO samita. I pored toga, on, kao i najviši zvaničnici EU, visoko ocjenjuje reforme odbrane koje su važan, ali, očito, ne i ključni uvjet prijema u Partnerstvo.

Takav stav je djelovao kao "hladan tuš" bh delegaciji u posjeti zvaničnom Briselu, u kojoj su premijer Adnan Terzić i ministar odbrane, Nikola Radovanović. Treba vidjeti da li će slični tonovi biti naglašeni tokom posjete Stalnog vijeća i generalnog sekretara NATO, Schefferra Sarajevu, najavljene za kraj ove sedmice.

Bosni i Hercegovini je danas iz Brisela jasno poručeno - ne reba se nadati pozivu za Partnerstvo za mir tokom Istambulskog samita NATO, planiranog za kraj juna. To je novinarima saopštio generalni sekretar Alijanse, Jaap de Hoop Scheffer, nakon susreta Stalnog NATO vijeća i Političko-sigurnosnog komiteta EU, kojem su prisustvovali bh premijer, Adnan Terzić i ministar odbrane, Nikola Radovanović.

Scheffer: "Sada smo u procesu pripremanja summita u Istambulu, znate a to još nijespomenuto, da je za Partnerstvo za mir jedan od veoma značajnih uvjeta dakako jeste puna suradnja s ICTY, što će (nastranu od pohvale reformama) biti značajna prepreka, trenutno je teško predvidjeti ali, koliko ja to vidim, članice nisu za to da imamo odluku već u Istambulu."

Ta ocjena je došla i nakon pohvala izrečenih učinku bh vlasti na traženim reformama odbrane. U pohvalama je, nakon susreta u sjedištu NATO, prednjačio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, govoreći o toku priprema za smjenu vojnih misija u zemlji. Neovisno od pitanja da li će BiH ući u junu u Partnertsvo, Solana je uvjeren da, kako se nižu zajednički susreti, tako "datum smjene na terenu postaje sve bliži".

"Sa današnje tačke gledišta, nakon što smo saslušali bh premijera i ministra odbrane, mogu reći da je impresivna količina posla koji je obavila ova vlada, u relativno kratko vremenu", kaže Solana.

Medjutim, po premijeru Terziću, uz primjedbu da se pitanje suradnje sa Hagom treba proslijediti entitetima, tačnije, RS, ipak je BiH trebala od medjunarodne zajednice dobiti poticaj u mogućnosti da u Istambulu postane članica Partnerstva. Ovo tim prije što su mu ambasadori Stalnog vijeća prenijeli uvjerenje da je Sarajevo ispunilo tehničke uvjete reformi odbrane.

Sutra premijera Terzića očekuje susret sa komesarom za medjuanrodne odnose Europske komisije, Chrisom Pattenom, koji je nedavno rekao da sumnja da će, zbog sporosti provodjenja reformi u zemlji, bh vlasti biti u mogućnosti ove jeseni započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

XS
SM
MD
LG