Linkovi

Nicholas Burns, američki ambasador u NATO o trenutnim i budućim izazovima - 2004-05-21


Na jučerašnjoj promociji diplomaca Odjela za međunarodne studije univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu, govorio je Nicholas Burns, trenutni američki ambasador u NATO savezu, koji je tu priliku iskoristio da govori i o suvremenim izazovima Sjeveroatalntskog saveza. Svečanost pratila Amra Alirejsović.

Američki ambasador u NATO savezu, Nicholas Burns, koji je i sam bivši diplomac univerziteta Johns Hopkins iz 1980 godine, je, naglasivši da je dan dobijanja diploma dan kada se gleda u budućnost u kojoj je potrebna pomoć mladih ljudi kako bi se stvorio jedan novi svijet, govorio o trenutnim i budućim izazovima.

N. BURNS: Živimo u vremenu beskrajne slobode, tehnološkog napretka i prosperiteta, ali i u vremenu beskrajne opasnosti, nestabilnosti, pa čak i moguće kataklizme. Svijetla strana globalizacije nam je dala prednosti koje naši preci nisu mogli ni zamisliti, ali u isto vrijeme je njena mračna strana stavila svijet u more nevolja, kaže Nick Burns, navodeći kao primjere AIDS, kartele droga i kriminala, širenje terorizma, te širenje nuklearne, biološke i hemijske tehnologije. Jedna od glavnih karakteristika ovakvog globaliziranog svijeta je, kaže Nick Burns, da se te transatlantske prijetnje kreću preko granica i da nijedna zemlja, koliko god moćna, uključujući i Sjedinjene države, nije od njih izolirana.

Nakon 11 septembra 2001, EU i Sjedinjene države su udružile snage kako bi se iskoristila naša ne-vojna moć, kako bi se protiv terorizma borilo kroz akcije zakonodavnog sistema, kroz politički i ekonomski pritisak na terorističke grupe, kroz imigracionu kontrolu i to sasvim dobro funkcionira. Predsjednik Bush je u Londonu prošlog novembra zagovarao važnost učinkovitog multilateralizma, kada je pozvao na novu američku predanost na obnovi i dogradnji NATO saveza, te tješnjoj suradnji s Ujedinjenim narodima i EU. I bio je u pravu uspostavljajući takav pravac američke vanjske politike, kao i moj neposredni šef, Colin Powell, koji stalno naglašava važnost partnerstva među zemljama i regionima svijeta. NATO je najbolji primjer onoga o čemu je predsjednik govorio u Londonu. NATO je i dalje naš najjači most sa Evropom, kaže Nicholas Burns i naglašava.

Dokazali smo vrijednost NATO-a kada smo zaustavili rat u BiH, rat na Kosovu i od tada održali mir u ta dva regiona. I nakon 11 septembra mislim da je bilo sasvim jasno Evropljanima i Amerikancima da moramo potpuno transformirati osnovnu misiju NATO-a, kao i njegove vojne mogućnosti i strukturu kako bi se prilagodili jednom sasvim novom strateškom okruženju. Stoga smo, mislim u posljednje dve godine, izmijenili NATO više nego ikada u njegovoj čitavoj istoriji.

Mi ruku partnerstva pružamo prema Rusiji i Ukrajini, zemljama Kavkaza, a sada i sve više zemljama srednjeg istoka, sjeverne Afrike i perzijskog zaljeva. I EU i NATO su sada proširili svoje članstvo i na pragu su stvaranja jedinstvene, sigurne, slobodne i mirne Evrope, što je još od prvog i drugog svjetskog rata cilj za sve Evropljane i Amerikance. Prije nekoliko godina, Sjedinjene države su optužene da zanemaruju NATO, a ironija je sada da Sjedinejen države zagovaraju upravo najambiciozniju upotrebu NATO-a u Afganistanu, Iraku i na srednjem istoku. Američka vlada i narod nose posebnu odgovornost za stabinost i mir u svijetu, kaže Nicholas Burns.

Neki vjeruju da su najbolji dani NATO-a iza nas, neki vjeruju da Sjeidnjene države više ne bi trebale prihvatati multilateralna rješenja, ali svakog dana moramo postizati kompromise i slušati naše saveznike, kaže Nicholas Burns.

Proteklih nekoliko mjeseci su bili izuzetno teški za našu zemlju, osobito u Iraku, s borbama u Faluji i Najafu i ponižavajućim i užasnim fotografijama o zlostavljanju zatvorenika i ponašanju vojnika, su testirali našu jačinu, odlučnost, i strategiju. Činjenica da se otvoreno suočavamo s takvim izazovima, činjenica da ćemo s krajnjom transparentnosti odgovornima suditi zbog zlostavljanja zatvorenika u Iraku je počast našoj snazi, snazi naše demokracije. Bila bi tragična greška da Amerikanci iz toga zaključe da bi bilo bolje povući se sa svjetske scene, ili napustiti težak posao izgradnje mira u teškim i neprijateljskim mjestima. To bi bilo isto toliko devastirajuće kao i izabrati usamljenu stazu kretanja u svijetu.

Činjenica je da je svijetu potrebno američko liderstvo i uključenost, kao i američka vizija za budućnost. Amerika stoga ne može i ne smije izgubiti svoje samouvjerenje i osjećaj da mora učiniti nešto dobro u vrijeme kada se suočavamao se veoma teškim problemima, kaže američki ambasador u NATO savezu, Nicholas Burns.

XS
SM
MD
LG