Linkovi

Amnesty International upozorava na ilegalnu trgovinu oružjem zemalja EU - 2004-05-14


Europska unija je, prema nalazima medjunarodne organizacije Amnesty International, postala idealan partner krijumčarima oružja svih vrsta. Nepostojanje čvrstih mjera kontrole izvoza naoružanja i krajnjih adresa kupaca, učinili su da europsko oružje završava često u rukama ekstremista i "sumnjivih" režima.

Prema izvještaju Amnesty International, čije objavljivanje se, slučajno ili ne, poklapa sa održavanjem sastanka europskog komiteta za kontrolu naoružanja, brojni su primjeri izvoza ružja i opreme, koji se, pod velom tajnovitosti, odvija izmedju europskih proizvodjača i "korisnika".

Tako AI navodi da jedan specijalizirani proizvodjač iz Italije snabdijeva kinesku vladu "mobilnim sobama smrti", vozilima preuredjenim za potrebe brojnih "legalnih ekzekucija" u toj zemlji. Nezvanični podaci humanitarnih organizacija govore o čak 10.000 smaknuća godišnje, koje vlada u Pekingu izvrši nad svojim stanovnicima- za mnoga od njih, koristi se specijalizirano vozilo italijanskog proizvodjača.

I pored jos uvijek važećeg embarga na izvoz europskog naoružanja u Kinu, jedna britanska kompanija krišom redovno snabdijeva Peking dijelovima za avionske motore, na šta do sada nije reagirala ni britanska vlada, ni zvanični Brisel.

Istovremeno, iz Holandije se u Izrael izvoze borbena vozila koja se obilato koriste u napadima izaelskih vlasti na civilne ciljeve, dok nove europske članice, poput Češke Republike i Poljske, masovno izvoze svoje viškove naoružanja u zemlje, koje poput Jemena, imaju "dugu istoriju prosljedjivanja oružja trećim, često sumnjivim režimima".

Ni tu se ne završava europska lista tajne trgovine oružjem: pouzdano je utvrdjeno da se viškovi oružja iz Danske, posredstvom firme iz Njemačke, javno prodaju putem Interneta, kao što je potvrdjena tvrdnja nevladine organizacije iz Belgije, da pet najvećih banaka u toj zemlji aktivno ulaže novac svojih štediša u tvornice oružja u Turskoj.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, upozorava da čak i na nivou Unije predloženi Kod ponašanja, kada je u pitanju proizvodnja i prodaja oružja zemalja EU, neće postići značajnije efekte u zaustaljanju ovog "nečasnog posla", koji je najčešće korišteni mehaizam kršenja ljudskih prava u svijetu.

Samo u slučaju kršenja embarga na izvoz oružja u Kinu učestvuje, prema AI, najmanje 7 europskih država, koje Pekingu prodaju oružje, opremu, bombe, mine i municiju.

Iako, i pored velikih europskih izvoznika oružja, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Švedske, najveći svjetski izvoznici oružja ostaju Amerika i Rusija, medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava da se prilike mijenjaju nedavnim proširenjem EU za 10 novih članica. Tim proširenjem u "europsku porodicu" su ušli i veliki proizvodjači i izvoznici oružja, čije bi "ponašanje trebalo prilagoditinovim okolnostima".

"Europska unija sada ima mogućnost da postane više jedinstven i efikasan medjunarodni faktor u pravcu pozitivnih promjena", ukazuje AI, koja i upozorava:" Da bi to dostigla, Unija mora, prije svega, dovesti u red stvari u svojoj kući".

XS
SM
MD
LG