Linkovi

Amnesty International optužuje UN i KFOR za podršku krijumčarenja djevojkama na Kosovu - 2004-05-06


Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, u svom posljednjem izvještaju oštro optužuje UN i jedinice KFOR-a na Kosovu za podršku krijumčarenju djevojakama i ženama, te za " sramno" kršenje ljudskih prava.

Izvještaj baziran na istraživanju aktivista medjunarodne humanitarne organizacije na Kosovu, ukazuje da, uprkos nekim od pozitivnih pomaka, medjunarodna zajednica ostaje odgovorna za "procvat seksualne industrije", koja je zasnovna na zlostavljanju žena, žrtva krijumčarenja ljudima.

O "procvatu" seksualne industrije na Kosovu govori i podatak koji citira AI, a po kojem je broj žena-žrtava traffickinga, sa 18, 1999. godine, porastao na preko 200 2003. godine. U isto vrijeme, broj prijava i sudskih postupaka protiv krijumčara i organizatora prostitucije i ropstva ostaje nizak, upozorava uticajna medjunarodna organizacija.

Tvrdi se da čak i ako uspiju pobjeći organizatorima traffickinga, djevojke i žene bivaju izložene "trećem setu" nasilja, ovaj put nasilja od strane vlasti- često se tretiraju kao kriminalci, a protiv njih se pokreću sudski postupci pod otužbama za prostituciju.

S tim u vezi, kritika ide i na račun civilne uprave UN na Kosovu/ UNMIK, koja, tvrdi se, nije uspjela da zaštiti njihova ljudska prava i slobode. Nasuprot tome, pripadnici medjunarodne misije na Kosovu čine značajnih 20 posto "klijenata" u takvom poslu, učestvujući tako i u značajnom prihodu kakav seksualna idustrija dovnosi njenim organizatorima.

Posebo zabrinjava činjenica da djevojčice i djevojke u dobi ispod 18 godina čine do 20 posto žrtava seksualnog ropstva- umjesto da im odmah uklone "iz posla", pripadnici UNMIK-a ih ostavljaju u barovima, prepuštajući ih čestim zlostavljanima, silovanjima i batinama.

"Trafficking na Kosovu i u sličnim post konfliktnim društvima neće prestati sve dok su njegovi počinitelji na slobodi, i sve dok civilni i vijni službenici medjunarodnih misija nekažnjeno krše ljudska prava", upozorava medjunarodna humanirana organizacija.

XS
SM
MD
LG