Linkovi

Novinari sučeljeni s opasnošću - 2004-05-05


Pravo na traženje, dobijanje i pružanje informacije jedno je od temeljnih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Također, uloga koju slobodni mediji imaju u podržavanju demokratije je neprocjenjiva.

Novinarstvo nije samo važna profesija, već je to i opasno zanimanje. Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku izdao je listu u svijetu najgorih mjesta po novinare. Na vrhu te liste je Irak, zemlja u kojoj je od maja 2003. godine ubijeno 25 novinara. U taj broj uključeno je i desetak iračkih novinara koji su poginuli u proteklom dijelu ove godine.

Manje je poznato da je i Bangladesh postao vrlo opasno mjesto po novinare. Prema podacima Odbora za zaštitu novinara bangladeški novinari se ” suočavaju sa već ustaljenim prijetnjma, maltretiranjima i vrlo često brutalnim fizičkim napadima zbog njihovog izvještavanja.“ Manik Saha, reporter bangladeškog lista Novo doba i dopisnik britanskog BBC ubijen je bombom ručne izrade u Khulni na jugozapadu Bangladesha. Iz organizacije Reporteri bez granica, čije je sjedište u Francuskoj, saopštavaju da je više od 200 bangladeških novinara u 2003. godini bilo napadnuto ili im je zaprijećeno smrću.

I Kina je zemlja u kojoj je opasno biti novinar. Odbor za zaštitu novinara navodi da je u Kini zatvoren 41 novinar. I iranska vlada je zabranila izlaženje mnogih listova i zatvorila novinare. Među zemljama, odnosno vladama poznatim po zatvaranju i miješanju u njihovo izvještavanje su Kuba, Eritreja, Turkmenistan, Zimbabwe, Burma, Sudan i Rusija. I novinari u Ukrajini i u Tunisu i dalje su izloženi cenzuri i maltretiranju.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Richard Boucher kaže da novinari svakodnevno daju značajan doprinos slobodi novinarstva:

Boucher: Mnogi od njih izlažu se velikoj opasnosti. Mi im se divimo i cijenimo ih. I, sasvim sigurno, osjećamo najdublje poštovanje za one koji su poginuli radeći na onome što je za sve nas jedna od izuzetno važnih sloboda.

Ann Cooper, izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara istakla je suštinu odnosa novinara prema novinarstvu. ”Našu potrebu za informacijom i želju da do nje dođemo - rekla je ona - ne mogu spriječiti nasilje i represija.“

XS
SM
MD
LG