Linkovi

Vijeće Europe usvojilo rezoluciju o Kosovu - 2004-04-29


Parlamentarna skupština Vijeća Europe je danas podržala stav po kojem, uz odgovornost kosovskih zajednica za nastavak "etničkog nacionalizma", dio krivnje za nedavno nasilje nosi i medjunardona zajednica, koja je dozvolila da Kosovo "nestane" sa medjunarodne agende, u svjetlu drugih svjetskih zbivanja.

Tim se snažnije traži od lokalnih lidera da iskažu odgovoran stav prema planu implementacije kosovskih standarda, a lideri Srba na Kosovu se pozivaju da ponovno uzmu učešće u političkom procesu.

Skupštini se obratio i šef civilne uprave UN na Kosovu, Harri Holkeri, koji priznaje da će nakon nemira i održavanje opštih izbora na Kosovu, zakazanih za kraj oktobra, biti mnogo teže, nego što se mislilo prije 17. marta. Za njega je prioritet povratak raseljenih kao i izgradnju razorenih objekata, kao i izvodjenje pred lice pravde svih odgovornih za martovsko nasilje:

"Ali svjesni smo da su grupe ekstremista isprovocirale nasilje, grupe koje ne predstavljaju sve stanovnike Kosova. Zločini će biti kažnjeni. UNMIK trenutno istražuje i radi na identifikaciji izvršitelja i onih koji su bili podstrekaci nasilja".

Lord Russell- Johnston je nazvao nedavna zbivanja na Kosovu "obeshrabrujućim i tužnim":

"Reći ću veoma otvoreno kosovskim Albancima: oslobodili smo vas od srpske dominacije i okrutnosti. Medjutim, nismo to učinili da bi ste se vi sada svetili Srbima ili Romima, već da bi ste izgradili pravično i otvoreno društvo, kakvo su zagovarali vaši lideri."

Zastupnik iz SCG, Zoran Samić, prenošeći stav zvaničnog Beograda da su se na Kosovu dogadjale "organizirane terorističke akcije, kojima je bio cilj etnički očistiti preostale Srbe, upitao je Parlamentarnu skupstinu:

"Da li svako u Europi, koji nije zadovoljan državom u kojoj živi, ima pravo da pravi novu državu?"

U srpskom stavu je nekadašnji šef albanske države, Sali Berisha, prepoznao "ideje Velike Srbije", dok se nekolicina albanskih zastupnika založila za što skorije davanje nezavisnosti Kosovu, što bi, po njima, vodilo učvršćenju regionalne stabilnosti.

Neki od zastupnika u parlamentranoj skupštini, poput onih iz srpskog entiteta Bosne i Hercegovine, ponudili su za Kosovo, koje vide kao nedjeljivi dio SCG, bh model kantonizacije, zahvaljujući kojem, kako tvrde, etničke zajednice žive jedna pored druge, uvazavajući se medjusobno. Njima, je posredno odgovorio izvještitelj o Kosovu, Tony Lloyd:

"Kantonizacija Kosova ne nudi budućnost nikome. Naše nastojanje, kao šire medjunarodne zajednice treba biti Kosovo gdje ljudi rasličitih etničkih skupina žive jedni pored drugih. Ukoliko to ne ispunimo, pašćemo na našem osnovnom zadatku".

XS
SM
MD
LG