Linkovi

Rusi zabrinuti zbog proširenja Unije na istok - 2004-04-28


Nakon raspada Varšavskog Pakta mnoge od bivših članica tog bloka zadržale su sa Rusijom snažne trgovačke i druge veze - ali, pitaju se Rusi, šta ako se one sada okrenu zapadu?

Ako je Unija privlačna odredjenim zemljama i one dobrovoljno ulaze u nju, mora da to ima nekih prednosti. Ono što mene jedino zabrinjava je što ne želim da širenje EU ima negativne efekte na moju zemlju, kaže jedan ruski gradjanin.

Bojim se da je to loše jer su naše zemlje nekada bile kao porodica, a sad se dijelimo. Kako ćemo sada da razvijamo proizvodnju i druge stvari?, kaže jedna Ruskinja.

Javier Solana, šef za vanjsku politiku Evropske Unije:

Proširenje Evropske Unije, premda ga dio ruskih ljudi vidi kao komplikaciju, ustvari će osigurati nešto veoma dobro, požurio je Javier Solana da objasni da će i Rusija imati koristi od toga. Radi se o novom ogromnom tržištu, dva puta većem od američke populacije - koje će biti zajedničko, jedinstveno. Rusija jeste imala neke sasvim specifične komercijalne veze koje možda gubi, ali globalno gledano, to su sitnice prema onome šta Rusija dobija kad joj se otvori novo tržište i uspostave novi bolji odnosi izmedju Brusselsa i Moskve, kaže komesar EU za sigurnost i medjunarodne veze.

Nekadašnja sovjetska strategija podjele Evrope na dvije zone uticaja postala je staromodna, kaže Michael Emerson iz Centra za evropske studije. Možda je vrijeme da Rusi predju na drugu strategiju: kad ne možeš da ih pobijediš, a ti im se pridruži.

XS
SM
MD
LG