Linkovi

Patten: Progres u BiH razočaravajuće spor - 2004-04-28


Europski komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten, je danas, obraćajući se njemačkom Bundestagu, izjavio da Zapadni Balkan, a s njim i BiH, predstavljaju nedjeljiv dio Europe, gdje žive, kako kaže, "naši sunarodnici, Europljani". Medjutim, on je, govoreći o bh progresu ka euro-atlantskim integracijama, izrazio sumnju da će pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine sa EU započeti do kraja ove godine. Planirani ritam progresa zemlje su narušili političcari prije svega, "nedostatkom vlastitog liderstva", kaže komesar Patten.

Europski komesar je danas takodjer priznao zastupnicima njemačkog Bundestaga: raspad Jugoslavije je Europu zatekao nespremnu i razjedinjenu: jedni su, po svaku cijenu, željeli zadržati zemlju u njenom prvobitnom obliku, drugi su bili za podjelu, a treći su zastupali uvjerenje da Europa treba ostati izvan svega toga.

On, medjutim, naglašava da je neophodno dijeliti istu, europsku sudbinu sa "Europljanima sa Balkana", kako naziva stanovnike država regiona. Suprotna europska politika je, prema Pattenu, pomogla tragičnim slikama Vukovara, Sarajeva, Srebrenice ili Kosova.

"Samo u Bosni je poginulo više od 200 000 Europljana. I sami Europljani, ne možemo izbjedći svoj dio odgovornosti za to što se desilo", rekao je danas Chris Patten, obraćajući se članovima Komiteta za europska pitanja Bundestaga.

On ukazuje na važnost odluka donijetih prošloga ljeta u Solunu, vezanih za zajedničku europsku "balkansku" politiku, ali i mogućnosti i mehanizme integracije regiona u europske strukture. Prostor je to širokog europskog političkog i ekonomskog angažovanja - samo u periodu od 2000 te do 2006. godine Unija je uložila i uložiće više od 5 milijardi eura u Zapadni Balkan.

Kada je o BiH riječ, europski komesar za medjunarodne odnose se pita, može li ona, s obzirom na sve probleme i stradanja, ikada biti samostojna država, te odmah i odgovara da Unija ne može dozvoliti propast "bh projekta". To bi značilo ponovno iscrtavanje etničkih mapa i linija, a cijeli region izložilo opasnosti destabilizacije.

Patten je podsjetio da je krajem prošle godine Komisija izradila pozitivnu Studiju izvodljivosti za BiH, šaljući u Sarajevo set od 16 pitanja- zadataka koje treba što prije dovršiti kako bi se zemlja prilagodila traženim standardima i pripremila za pregovore o pristupanju Uniji. Takodje je podsjetio na vlastito obećanje iz novembra prošle godine da će, ukoliko bh vlasti budu radile brzo i ekspeditivno na ispunjavanju postavljenih uvjeta, u drugoj polovini ove godine moći započeti pregovori sa Briselom.

Medjutim, sada mislim da takvo nešto nije vjerovatno", rekao je danas komesar Patten, tvrdeći da je progres BiH tokom proteklih mjeseci bio "razočaravajuće spor". On upire prstom u domaće političare, smatrajući ih glavnim krivcima za takvu situaciju i optužujući ih da nisu bili u stanju iskazati "vlastito liderstvo".

Kako nije riječ o procesu koji se može potpuno zaustaviti ili eliministati, već samo usporiti, Chris Patten sa govornice njemačkog Bundestaga poručuje BiH da ne treba sumnjati u namjeru Unije da podrži zemlju na njenom putu ka euro-atlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG