Linkovi

SAD i EU stvaraju zajedničku bazu ukradenih pasoša - 2004-04-27


Visoki predstavnici EU i Amerike u oblasti sigurnosti su dogovorili stvaranje zajedničke baze podataka o ukradenim pasošima, objavljeno je u Briselu, uz najavu nastavka razgovora o ostalim sigurnosnim pitanjima - poput uvodjenja pasoša sa bio-podacima, te američkoj inicijativi na uspostavljanju zračnih maršala koji bi pratili sve medjunarodne letove.

Briselski susret je bio jedan od prvih radnih zadataka novopostavljenog europskog anti-terorističkog koordinatora, Gijd Vriesa, koji je, zajedno sa direktorom Komisijinog odjela za unutrašnje poslove i pravdu, Jonathanom Faullom, razmijenio mišljenja sa američkim podsekretarom za sigurnost, Asa Hutćinsonom.

Kako predvidja plan, usaglašen na europsku inicijativu, razmjenu podataka izmedju Europe i Amerike bi organizirao Interpol. Zaustavljanje upotrebe ukradenih pasoša je za američkog gosta od posebne važnosti- Hutćinson tako ukazuje da će se osujetiti praksa po kojoj takve putne isprave otvaraju vrata svih država teroristima, kao i zadati udarac crnom tržištu ukradenih pasoša.

Riječ je o dogovoru koji je, prema europskom anti-terorističkom koordinatoru, Gij de Vriesu, doprinos izuzetno važnim odnosima sa američkim partnerom:

"Sasvim je jasno da su za nas Europljane transatlantski odnosi vjerovatno najvažniji na svijetu. Ekonomije, prosperitet, blagostanje i sigurnost su neizbježno povezani. Nivo razmjene, ekonomske i putovanja ljudi preko Atlantika je takav da je apsolutno ključno obezbijediti sigurnost gradjanima Europe, ali i imati, jake, konkretne i žive odnose sa Amerikom".

U ovom krugu sigurnosnih razgovora govorilo se i o potrebi uspostavljanja bio - podataka u pasošima, poput skeniranja očiju vlasnika pasoša. Obje strane bi uskoro trebale usaglasiti prijedloge tehničkih standarda na tom polju, kako bi novi metod provjere identiteta putnika bio što djelotvorniji.

Uz ovo, izvještači sa skupa bilježe i svojevrsno smekšavanje američkog stava da je na medjunarodnim letovima neophodno prisustvo "zračnih marshala"- sada se uzimaju u obzir i argumenti protiv, nekih od europskih država. Američka strana tako priznaje da postoje i druge sigurnosne mjere, što se dovodi u vezu sa najavom Danske i Portugala da će, ukoliko postoji opasnost od terorističkog napada na neki avion, radije otkazati let, nego dozvoliti ukrcaj naoružanih "zračnih šerifa".

Razgovori vlada u Briselu i Washigtonu o ovoj temi ćhe se nastaviti i narednih sedmica, kako bi se obezbjedilo eventualno potpisivanje sigurnosnog sporazuma na junskom euro-američkom samitu.

XS
SM
MD
LG