Linkovi

Američki muzej novinarstva održao diskusiju pred skori dan slobode štampe - 2004-04-27


U organizaciji Newseuma, muzeja u čast novinarstva koji se nalazi nadomak Washingtona i u suradnji sa Nacionalnim press klubom, danas je u Washingtonu organizirana diskusiju na temu: Rokovi i opasnosti prilikom novinarskog izvještavanja o sukobima. Učesnici panela su bili Paul Rees, osnivač i predsjednik britanske kompanije Centurion koja novinare obučava za preživljavanje u ratnim situacijama, zatim novinarka Washington Posta Theola Labbe i Clive Myrie, novinar BBC-a.

Okupljenima se obratila Susan Bennet , direktor odjela međunarodne izložbe Newseuma u Arlingtonu gdje su postavljena imena 15 hiljada novinara koji su poginuli izvještavajući iz različitih dijelova svijeta.

Bennet: Trećeg maja će se u ovom memorijalu dodati imena 53 novinara koji su izgubili živote u 2003 - oj godini, za koju gospođa Bennet kaže da je najsmrtonosnija godina do danas. Dvadeset ih je poginulo u Iraku, što je više nego što je poginulo u korejskom ratu- statistički je podatak za kojeg gospođa Bennett kaže da je zapanjujući.

Clive Myrie je novinar BBC-a koji je prije osam mjeseci boravio kao izvještač u Iraku, a ranije jeizvještavao sa Kosova i iz Afganistana.

Myrie: Iskreno govoreći Irak je najopasnije mjesto za novinare na svijetu danas. Opasnosti sa kojima se suočavaju novinari u Iraku su kidnapiranja, zasjede, usputna pucnjava, krađa automobila, sve su to dnevne opasnosti sa kojima suočavaju. Upoređujući situaciju u Iraku sa situacijom u Afganistanu, na Kosovu, Zapadnoj obali i Liberiji, mislim da je Irak, bez pogovora, najgore mjesto za novinare od svih ovih nabrojanih, kazao je novinar Mytie.

Theola Labbe iz Washington Posta je nadalje govorila o svom tromjesečnom iskusutvu u Iraku prošlog ljeta, dok smo direktora kompanije Centurion Paula Reesa zamolili da da kaže koji su najvrijednija iskustva naučena u BiH koja se mogu primijeniti u Afgansitanu i Iraku po pitanju sigurnosti novinara.

Paul Rees: Mi smo naše osoblje imali i u BiH. Stručnjacima naše kompanije smo govorili da savjetuju novinare i novinarske ekipe koji se nalaze tamo. Ukoliko oni nisu željeli prihvatiti naš savjet, preuzimali su rizik na sebe. Stručnjacima naše kompanije uvijek kažem: ako ste novinare na primjer dva puta upozorili da ne ulaze u neku zgradu rej je minirana, to je dovoljno, i vi nemojte preuzimati rizik da ulazite s njima. Međutim, ukoliko tim novinarima njihov izvještaj znači mnogo, ništa ih neće zaustaviti da o određenom događaju naprave prilog.

Gospodin Rees kaže da je njegova kompanija od svog osnutka 1995 godine obučila 40 hiljada pripadnika medija, novinara, kamermana i fotografa. Kompanija nije nikada imala namjeru da novinare trenira kao vojnike, već kao pripadnike medija koji će, koliko je to moguće, bolje znati sačuvati svoj život u opasnim okolnostima. Jedan od kamermana Glasa Amerike Chris Bogle je u Londonu proveo jendu sedmicu u kompaniji Centurion na obučavanju i kaže:

Bogle: U Englesku sam otišao prošle godine kako bi se obučio u okviru programa snalaženja u neprijateljskoj okolini. Radi se o odličnom kursu, pružanju prve pomoći, kako se ponašati u ratnoj zoni, kako prepoznati određeno oružje, te bi ga preporučio svakom novinaru koji ide izvještavati iz ratne zone.

XS
SM
MD
LG