Linkovi

Intervju: Ima li pripadnika al-Qaide u BiH i na Balkanu? - 2004-04-23


Ilan Berman iz Američkog vijeća za inostranu politiku je nedavno na jednom panelu održanom u Washingtonu ustvrdio da je Balkan postao ruta koju koriste teroristi, te da je kao takav postao i raj za teroriste. Mirela Bruk je gospodina Bermana zamolila da ovu njegovu tvrdnju elaborira.

I. BERMAN: Na Balkanu su prisutni teroristi. Njihova prisutnost je dijelom povezana s periodom sovjetske invazije na Afghanistan i nakon toga prilivom tzv. terorističkih učenika, koji su se smjestili u regionu Njih su pomagale razne institucije koje su mnogim slučajevima bile kvazi-legitimne, ali koje su im dostavljale pomoć iz zemalja kao što je Saudijska Arabija i Egipt, kako bi se finansirale njihove radikalne aktivnosti.

Medjutim, Balkan je još više važan zbog toga što predstavlja potencijalno plodno tlo za terorističke aktivnosti jer postoje slabe državne institucije, brojni propusti koji se tiču sigurnosti granica, propusti vezani za obavještajne agencije i slično. Sve to omogućava grupama da se tamo organiziraju i da tamo vrše regrutaciju i da izvoze svoj radikalizam sa Balkana u Evropsku uniju. Mislim da bi to trebalo predstavljati ozbiljnu zabrinutost za one koji kroje evropsku politiku.

VOA: Na pitanje postoji li opasnost od takve vrste radikalizma u BIH, gospodin Berman odgovara.

I. BERMAN: Vlasti BiH i mnoge vlade zapadnih zemalja su prepoznale činjenicu da postoji - istina mali - procenat militanata u BiH koji se nastavljaju radikalizirati i postaju politički aktivni. Ovo su spremni dobrovoljci za grupe kao što je Al Qaida koja je sada spremna proširiti svoja kadar, okrenuti se onima koji nisu Arapi, regrutirati one koji ne izgledaju kao Arapi. Balkan je savršeno mjesto kako bi se započelo sa evropskom bazom za regrutiranje.

VOA: Na pitanje da li u BiH već ima Al Qaide, gospodin Berman kaže:

I. BERMAN: Mislim da svi pokazatelji pokazuju da ona postoji, barem do određene granice. Postoje izvještaji sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti obavještajnih službi sa Balkana i također obavještajnih službi Zapadne Evrope i Sjedinjenih Država - da postoje ozbiljne zabrinutosti, u najmanju ruku izvjesne zabrinutosti zbog onih koji su povezani sa Al Qaidom u cilju vršenja regrutiranja. Balkan još uvijek nije definitivno kategoriziran kao raj za Al Qaidu, ali ovo je zasigurno vrijeme za neposrednu akciju kako on to ne bi postao.

Mislim da se organizirane rute trgovine ljudima koje idu zemljama kao što su Rumunija i Bugarska, protežu preko Balkana do zemalja članica NATO saveza i Evropske unije. U isto vrijeme slabe državne i pravne institucije unutar balkanskih zemalja, korupcija, propusti obavještajnih službi, u nekim slučajevima nepostojanje provođenja zakona čine dobro mjesto kako bi se oni ukorijenili. Ova veza je upravo ono zbog čega je Washington zabrinut. Mogućnost da zbog slabih institucija teroristi mogu naći sklonište na Balkanu, i da već postojeće rute trgovine ljudima oni mogu koristiti u svoje svrhe, potencijalno i za oružje za masovno uništenje, upravo je situacija koju Washington i evropski partneri pokušavaju spriječiti.

VOA: Na kraju razgovora gospodin Berman kaže da za BH vladu, te evropske i američke zvaničnike ima i određene preporuke.

I. BERMAN: Preporuke su različite za svakoga od njih. Prvi korak za zemlje balkanskog regiona je ojačati sigurnost granica, te zatim organizirati bolju razmjenu obavještajnih podataka. Mnoge zemlje EU imaju ove zahtijeve prema zemljama budućim članicama, posebno po pitanju sigurnosti granica, ali se one još uvijek nisu primijenile jer puno koštaju. Pojačati granice je zaista potrebno kako ne bi došlo do priliva terorista ili oružja za masovno uništenje. U isto vrijeme evropska zajednica i Sjedinjene Države moraju uložiti poseban napor kako bi kontrolirali područja kao što je region oko Crnog mora.

XS
SM
MD
LG