Linkovi

Novi podsticaj jačanju egipatsko-američkog partnerstva - 2004-04-09


Slijedećeg tjedna egipatski predsjednik Hosni Mubarak će biti gost američkog predsjednika George W. Busha na njegovom ranču u Teksasu. Porast nasilja u Iraku i nastavljanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca biće primarne teme razgovora dvojice predsjednika.

William Rugh, bivši ambasador u više zemalja Srednjeg Istoka, smatra da u sadašnjoj situaciji američko-egipatska saradnja ima poseban značaj.

”Taj odnos je izuzetno važan. Oni nas trebaju, kao jedinu super silu, u nastojanjima da riješe krizna pitanja. Mi Egipat trebamo, kao državu koja je uvijek bila vrlo uticajna i koja će to uvijek biti.“

Za bivšeg pomoćnika državnog sekretara Roberta Pelletreaua, posjeta predsjednika Mubaraka dolazi u vrijeme visokih tenzija na Srednjem istoku i niskih simpatija za Sjedinjene države.

”Svjedoci smo porasta nezadovoljstva egipatske javnosti koja misli da se Sjedinjene države ne konsultuju na odgovarajući način sa vladama zemalja srednjeistočnog regiona ili da ne uzimaju dovoljno u ozbir mišljenja lidera tih zemalja prilikom formiranja američke spoljne politike. Mi moramo naći načina da to korigujemo.“

U suprotnom, kaže Pelletreau, odnosi sa Egiptom, partnerom kojeg Sjedinjene države trebaju za postizanje svojih ciljeva na Srednjem istoku će se pogoršati. Ambasador Egipta u Sjedinjenim državama Nabil Fahmy suradnju dvije zemlje ocjenjuje krucijalnom.

”Fanatici i ekstremisti nastoje zabiti klin u odnose Zapada i arapskog, muslimanskog svijeta. Nužno je da se angažiramo na uspostavljanju mnogo jačeg partnerstva kako bi se mogli nositi sa onima koji hoće od razdvoje zapadnu civilizaciju i Srednji istok, odnosno arapski svijet.”

Neki od nedavnih događaja na Srednjem istoku, poput ubistva lidera Hamasa Sheika Ahmeda Yassina, ugrožavaju ugled Sjedinjenih država kao zemlje koja promovira demokraciju, bori se protiv terorizma i i nastoji vratiti Izraelce i Palestince za pregovarački stol. Samer Shehata iz centra za arapske studije univerziteta Georgetown kaže:

”Uvijek kada Izraelci ubiju nekoga, poput Sheika Yassina, Egipćani reagiraju negativno. Ne samo prema Izraelu, već i prema Sjedinjenim državama jer ih vide kao državu koja Izrael podržava u svemu.“

Gospodin Shehata kaže da će odnosi Sjedinjenih država otopliti ukoliko se Amerika aktivnije uključi u rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba i ako u tome bude objektivniji posrednik.

David Satterfield, zamjenik pomoćnika državnog sekretara je optimista u pogledu budućnosti.

”Nije bilo trenutka kada je američko-egipatsko partnerstvo za Srednji istok ili svijet bilo važnije. Imajući to na umu, s velikim nestrpljenjem očekujemo predstojeći susret dva predsjednika. Znamo da će taj susret biti uspješan.“

Unatoč optimizmu gospodina Satterfilda, postoji sasvim sigurno jedno sporno pitanje - pitanje demokratskih reformi u arapskom svijetu. Predsjednik Bush se zalaže za poteze kojima će se ubrzati te reforme. On će o tome govoriti na predstojećem samitu industrijski najrazvijenih zemalja. Gospodin Mubarak i neki drugi lideri arapskih zemalja smatraju to miješanjem u njihovu unutarnju politiku. Unutar-arapsko neslaganje oko odgovora na zahtjeve za demokratizacijom doprinijelo je odlaganju nedavno planiranog arapskog samita.

XS
SM
MD
LG