Linkovi

Del Ponte Francuzima: Poduzmite sve što je potrebno kako bi se Karadžić našao u Hagu - 2004-04-07


Nakon kratke i iznenadne posjete Bosni i Hercegovini, glavna tužiteljica Haškog suda je u Parizu razgovarala sa francuskim zvaničnicima, tražeći od njih podršku i pomoć u hvatanju preostalih bjegunaca od medjunarodne pravde, prije svih, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Posjeta Parizu glavne tužiteljice, Carle del Ponte, je i odgovor na njenu neobjašnjenu kratku posjetu Bosni i Hercegovini i tamošnji razgovor sa zapovjedništvom SFOR-a. Ono što se nagadjalo, u glavnom gadu Francuske je postalo jasno - Del Ponte na obje adrese traži da se ojačaju napori SFOR-a u hvatanju i privodnji pravdi Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ona od francuskih zvaničnika traži da preduzmu "sve što je neophodno" kako bi se bjegunci konačno našli u Hagu. U tom cilju, Del Ponte je u Parizu imala susrete sa najvišim zvaničnicima ministarstva odbrane, koji imaju uvida u stanje i raspoloženje francuskih trupa na bh terenu, kao i sa predstavnicima francuske vlade nadležnim za anti-terorističku borbu.

Posebno svjetlo na napore glavne tužiteljice baca činjenica da se SFOR sprema da do kraja ove godine okonča misiju u Bosni i Hercegovini, što, po Del Ponte, ostavlja otvorenim pitanje: ko će onda biti zadužen za hapšenje ratnih zločinaca?

"SFOR napušta Balkan, i željela bih da znam ko će se brinuti o potrazi za 21 licem za kojima su izdati nalozi za hapšenje", izjavila je glavna haška tužiteljica nakon pariških razgovora, dodajući da je "skandalozno" to što Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu u Hagu, te da je to i razlog njenoj posjeti francuskoj prijestolnici.

Ona naglašava da nisu u pitanju samo "dodatna sredstva", potrebna za hapšenje haških optuženika, već sve ono što bi akcije SFOR-a trebalo konačno učiniti plodonosnim.

U medjuvremenu iz Den Haaga stiže vijest da će Sudiju Richarda Maya, koji je predsjedavao sudjenjem bivšem jugoslavenskom i srpskom predsjedniku, Slobodanu Miloševiću, na sudačkom postolju zamijeniti Škotlandjanin, lord John Bonomy, tvrde škotski izvori.

Tako list Scottish Daily prenosi potvrde zvaničnika britanske vlade da je lord Bonomy pozvan da se pridruži sudijama Haškog suda.

Mijenjajući sudiju Maya na dužnosti predsjedavajućeg najobimnijeg sudskog procesa pred Tribunalom, lord Bonamy će se morati upoznati sa dosadašjim tokom sudjenja - sadržajem svjedočenja oko 300 svjedoka i viš eod 30000 strana dokaznog materijala optužbe, već prezeniranog pred Sudskim vijećem u toku procesa.

Do zvaničnog postavljanja zamjene za oboljelog sudiju Maya, treba sačekati i potvrdu od strane generalnog sekretara svejtske organizacije, Kofi Annana, z akoju se vjeruje da će doći tokom mjeseca maja, prije zvaničnog nastavka procesa protiv bivšeg jugoslovenskog diktatora.

Lord Bonamy je sa sudiju postavljen 1997. godine i ubrzo nakon toga stekao je glas neumoljivog borca za pravdu. medju slučajevima koje je vodio su i proces protiv dvojice vaspitača, osudjenih na kraju na 27 godina zbog zloupotrebe djece. Stekao je i nadimak "Grozni sudija" dajući, u jednom drugom slučaju, rasturaču droge 24 sata da otkrije svoje snabdjevače. Kako ovaj nije saradjivao, lord Bonomy ga je osudio na 10 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG